(13) LİMTER-İş: Siyasi sorumlular yargılansın

LİMTER-İş Sendikası, 10 işçinin ölümünden AKP hükümetinin sorumlu olduğuna dikkat çekti, "İş cinayetleri politiktir, siyasi sorumlular yargılansın" dedi.

Tuzla tersaneler bölgesinde iş cinayetlerine karşı yürüttüğü mücadele ile dikkat çeken LİMTER-İş Sendikası, Torun GYO'ya ait şantiyede yaşanan işçi katliamının sorumlusunun AKP olduğuna dikkat çekti.

Yazılı bir açıklama yapan sendika, "İş cinayetleri politiktir, siyasi sorumlular yargılansın" dedi.

"Katiller ayan beyan ortadadır" diyen LİMTER-İş, katilleri şöyle sıraladı:
"Katliamdan, maliyeti düşürerek karına kar eklemek isteyen Aziz Torun birinci derecede sorumludur. Asansörlerin periyodik olarak yapılması gereken muayenesi gereksiz zaman kaybı ve gereksiz maliyet olarak görülmeye ve ölüme davetiye çıkarılmıştır. Daha önce de tıpkı tersanelerde, madenlerde, metalde, kimyada, enerji iş kollarında olduğu gibi.

Torunlar GYO sahibi Aziz Torun bilerek ve tasarlayarak işçi öldürmekten tutuklanıp cezalandırılmalıdır.

Bu katliamın sorumlusu tıpkı diğer iş cinayetlerinde olduğu gibi 'Bu işin fıtratında var' diyerek adeta patronları cesaretlendiren eski başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetinin Çalışma Bakanı'dır."

AKP hükümetinin taşeron çalışmayı yaygınlaştırmak istediğini belirten sendika, "12 yılda 14 bini aşkın işçinin ölümüne imza atan, taşeronluk sistemini çalışma yaşamının bütün alanlarına yayarak çalışma yaşamını adeta mayınlı tarlaya dönüştüren AKP hükümeti torba yasada yeniden düzenleyerek çıkarmaya planladığı taşeronluk yasasıyla, patronlar için dikensiz gül bahçesi haline getirmeyi planlıyor. AKP hükümetinin planlarının gerçekleşmesi demek daha fazla iş güvensizliği, daha fazla toplu katliam anlamına gelecektir" dedi.

LİMTER-İş Sendikası açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi:
"Yıllardır kuralsızlık, esneklik, iş cinayeti yani tam bir güvencesizlik anlamına gelene taşeronluk sistemine karşı mücadeleyi yürüten DİSK/Limter-İş Sendikası olarak yıllar önce 'Böyle giderse her yer Tuzlalaşır' tespitinde bulunmuş, iş sağlığı ve iş güvenliğinin hükümetin, patronların ve taşeronların inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli bir temel sorun olduğunun altını çizmiş, sorunun çözümünün emekçilerin birleşik mücadelesinden geçtiğine vurgu yapmıştık.

Bir kere daha aynı talep ve düşüncelerimizi tekrarlıyoruz.

Katliamda yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve acılarını paylaşıyoruz. Bu katliama karşı tüm duyarlı kamuoyunu harekete geçmeye ve sokağa çağırıyoruz."