Patronların ucuz iş gücü pişkinliği: Suriyeliler gider Bangladeşliler gelir

Resmi rakamlara göre işsizlik üç milyona dayanırken bazı sektörlerin Suriyeli ucuz iş gücünden dolayı 'kurtulduğunu' ifade eden İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi bunu yeterli görmedi. Tanrıverdi'nin planları içerisinde daha ucuza 'malolacağı' bilinen Bangladeşli işçileri getirtmek var.

İşsiz sayısının üç milyona dayandığı Türkiye'de, Suriyeli göçmenler patronlar tarafından ucuz işgücü olarak kullanılırken, İstanbul Hazır Giyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi bunu yetersiz gördüğünü itiraf etti.

Haber Türk'te yayımlanan habere göre, Türkiye'deki işsizlik ve Suriyeli göçmenlele ilgili yapılan görüşmede Tanrıverdi, "Suriyeli göçmenlerin Doğu’da istihdam bakımından sorun yarattığını kabul ediyorum. Ancak Marmara Bölgesi’nde bizim sektör bakımından önemli bir kaynak oluşturuyorlar, bölgeyi onlar kurtarıyor" diyerek sektördeki Suriyeli yoğunluğunu doğruladı.

Mevcut koşullarda Suriyeli işçilerin, sektörün Batı’da yaşadığı istihdam ve maliyet darboğazını aşmayı sağladığını öne süren Tanrıverdi, "Göç dalgası başlamadan önce sektörde düz işçi bulunamadığı için Bangladeş’ten çalışan getirmek için planlama yapanlar vardı. Suriyeliler belli bir dönem sorunun aşılmasını sağlayacak. Sonrasında ise sıra er geç Bangladeşlilere gelecek" dedi.

'Fabrika yerine hizmet sektörüne gidiyorlar'
Tanrıverdi, düz işçilerin fabrikayı kötü koşullar ve düşük ücretten dolayı tercih etmediğini ve bunun da bir istihdam sorunu yarattığını ifade etti. Tanrıverdi, "Biz de, hizmet sektörü de düz işçiye asgari ücret veriyoruz. Bu yüzden fabrikada çalışmak yerine hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar. Fabrikada üstlerinin başlarının kirlenmesi ve makine başında durmak yerine hizmet sektöründe üniformalarıyla rahat koşulları tercih ediyorlar" derken düz işçinin istihdam problemine sebep olduğunu ima etmiş ve hizmet sektöründeki işçileri suçlamış ve çoğu fabrikada insanlık dışı koşullarda çalışıldığını da itiraf etmiş oldu.

Gazetenin, işçiye teşvik için neden daha fazla ücret vermedikleri sorusunu ise maliyet kurtarmaz cevabıyla geçiştiren Tanrıverdi hizmet sektöründe çalışan işçiye yüklenmeye devam etti. İkitelli bölgesindeki Mall of İstanbul’dan örnek vererek, “Sadece orada 5 bin kişi çalışıyor. Kalifiye eleman zaten her yerde dolgun ücret alıyor. Ancak düz işçilerde asgari ücretin üzerine çıkmak maliyeti(mizi) kurtarmaz” yanıtını verdi.

Yatırımlar seçimden sonra
Kendi sektörleri için teşvik sisteminin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’yu kapsayan 6. Bölge’ye yatırım yapılmasına yönelik dizayn edildiğini söyleyen Tanrıverdi, “Son çıkan olaylardan sonra bölgede yeni yatırım kararı alınması için huzurun tekrar tam olarak sağlanmasının ardından 6 ay geçmesi beklenir. Seçimler de geliyor. Bu yüzden yatırım kararları seçim sonrasına kalır. Üretime artık Türkiye’nin her yerinde bölge ve sektör farkı olmadan destek verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.