Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 31 Temmuz Haberleri

FOTOĞRAFÇILIKTA DİBE DOĞRU YARIŞ

Gazetecilerin Agence France Presse'e (AFP) karşı uluslararası düzeyde yürüttüğü kampanya, “dibe doğru yarış”a karşı mücadelenin her sektörden işçiler tarafından verilebileceğinin son örneği oldu. AFP, fotoğrafçıların telif haklarını hiçbir ödeme yapmaksızın gaspetme peşinde. Fotoğrafçılara, çektikleri ve bundan sonra çekecekleri fotoğraf ve videoların her yerde, her dilde ve her şekilde kullanılmasını sürekli ve geriye dönüşsüz olarak kabul etmeleri dayatılıyor. 


(Fotoğraftaki döviz: İşimi seviyorum, sözleşmemden nefret ediyorum -Çev. )

VİZE MUAFİYETİ İLE İŞÇİLER DAHA KORUNMASIZ

Avustralya hükümeti petrol ve gaz sanayiinde çalışan gemi işçilerine vize muafiyeti uygulama yolunda. Bunun sebebi ise, dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarının Avustralya açıklarında petrol ve gaz çıkaracak olması. Vize muafiyeti sayesinde bu şirketler dünyanın dört bir yanından getirdikleri işçileri hemen hiçbir kurala tabi olmaksızın çalıştırılabilecekler. İşçiler çok daha savunmasız hale gelirken, ücretleri, çalışma saatlerini, işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarını da tek başına şirketler belirleyecek. 

SAB MILLER İŞÇİLERİ HİNDİSTAN'DA DA EYLEMDE

Geçtiğimiz ay, Hindistan'ın kuzeyindeki Haryana eyaletinde SAB Miller Sonepat Brewery adlı meşrubat şirketine karşı kitlesel eylemler gerçekleşti. İşçiler sendika yöneticilerine yönelik yıldırma politikalarına son verilmesini ve şirketin toplu sözleşme masasına oturmasını talep ettiler. Bu taleplerle açlık grevi ve fabrika önünde oturma eylemleri de yapıldı. SAB Miller'ın işçi haklarına saldırılarına karşı Melbourne'daki direniş de ikinci ayını geçti. 


KAŞMİR'DE İŞÇİLERE BASKI

Kuzey Batı Hindistan'daki yarı özerk Kaşmir bölgesinde Hindistan güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu son aylarda pek çok ölüm ve yaralanma olayı meydana geldi. Jammu ve Kaşmir'in siyasal statüsü sorunu onyıllardır gündemde. Ancak halihazırda öne çıkan sorun, devlet baskısı ve yaşam koşulları. Kaşmir'de bu yıl ücretlerin ödenmemesi, ücretlerin düşüklüğü ve iş güvenliği koşullarının kötülüğü nedeniyle pek çok eylem gerçekleştirildi. Hindistan'ın diğer bölgelerinde dayanışma eylemleri yapılırken, hükümet de Kaşmir'den bilgi akışını engellemeye çalışıyor.  

AVUSTRALYA ŞİRKETİ PARA CEZASINDAN BÖYLE KURTULDU

Steve Bower iki yıl önce çalıştığı fabrikada dört metre yükseklikten üzerine kutu asansörü düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili açılan davada AB Recycling şirketi iş güvenliği kurallarını ihlal etmekten suçlu bulundu ve 600.000 dolar para cezasına çarptırıldı. Ancak AB Recycling'in sahipleri Bower'ın ölümünden hemen sonra şirketi kendi istekleriyle kayyuma devrettiler. High Heat adıyla yeni bir şirket kuruldu. High Heat'in sahip ve işletmecisi aynı kişilerdi tabii. Ancak Avustralya yasalarına göre bu yeni şirket öncekinin borç ve cezalarını ödemekle yükümlü değil. İşte hukuk sisteminin özellikle işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında işçileri nasıl boşa düşürdüğünün bir örneği daha. 

GÜNEY KORE'DE BİR SENDİKACIYA DAHA HAPİS CEZASI

26 Temmuz'da Kore Kamu Hizmetleri ve Taşımacılık İşçileri Sendikası (KPTU) başkan yardımcısı Cho Sung-deok iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sung-deok, 2015 yılındaki eylemlere katılmaktan dolayı ceza aldı. Koreli sendikacılara verilen bu son hapis cezası, sendikalara yönelik yoğunlaştırılmış saldırı kampanyasının bir parçası. Ancak işçilerin yanıtları da aynı sertlikte oluyor. 

FİLİPİNLER'DE ÖLÜM MANGALARI TEKRAR İŞBAŞINDA

Filipinler'de Rodrigo Duterte ülkede asayişi yeniden tesis etme iddiasıyla devlet başkanı seçildi. Duerte'nin  birinci ayındaki icraatı, yaklaşık 300 kişinin yargısız infazlarda katledilmesi oldu. Cinayetler uyuşturucuya karşı mücadele adı altında meşrulaştırılmaya çalışılsa da, Meksika ve Tayland örneklerinden de görüldüğü üzere baskının asıl hedefi işçi ve emekçiler. Varlığı Marcos diktatörlüğü dönemine kadar giden ölüm mangaları, Filipinler'in trajik tarihinde önemli bir yer tutuyor.

 
 
Çeviren: Nilgün Güngör