(17) İzmir'de diş teknisyenlerinin mesleki sorunları konuşuldu

DİSK'e bağlı Dev Sağlık İş ve İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği 'Diş Protez Teknisyelerinin Meslek Hastalıkları' isimli bir çalıştay düzenledi. Kültürpark Gençlik Tiyatrosu'ndaki çalıştaya, diş teknisyenlerinin ve ailelerinin yanı sıra, DİSK, Dev Sağlık İş, SES, TTB, Türk Diş Hekimleri Birliği, akademisyenler, Dokuz Eylül ve Pamukkale üniversitelerinin halk sağlığı birimlerinden akademisyenler, avukatlar ve iş müfettişleri de katıldı. 

Çalıştayda, gerekli iş sağlığı önlemleri alınmadığı için, diş protezi üretimi esnasındaki ortaya çıkan  slika tozlarından kaynaklı slikozis hastalığına yakalanan diş teknisyenlerinin mesleki sorunları konuşuldu. Kayıt dışılığın, düşük ücretin ve uzun çalışma saatlerinin da yaygın olduğu sektörde diş teknsiyenleri gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmasını, ihale sisteminin kalkmasını, yıpranma tazminatının ve erken emekliliğin getirilmesini istiyor. 

'SiLİKOZİS ORANLARI YÜZDE 30'A ÇIKIYOR'

Çalıştayda ilk olarak sunum yapan Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Mehmet Zencir, sektördeki 20 bin diş teknisyenin çoğunun sigortasız olduğunu ve İstanbul'daki 1500 labaroturdan en fazla 400'nün ruhsatlı, Ankara'daki 500 labaroutarın da yarı yakının ruhsatsız olduğunu bilgisini verdi. Zencir, mesleğin kimyasal, ergonomik, fiziksel, biyolojik ve psikososyal açıdan getirdiği hastalıklara değindi. Kayıtlara göre diş teknsiyenlerinin en az 10'nunda slikozis hastalığı olduğunun ama bunun çeşitli araştırmalara göre yüzde 30'lara kadar çıktığını da dile getirdi. 

ANKET SONUÇLARI AKTARILDI

Zencir, Dev Sağlık İş Sendikasının 40 diş teknisyeni ile çalışma koşulları, işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine yaptığı anketin sonuçlarını aktardı. Anketin sonuçlarına göre, çalışanların 35'i fazla mesai yapıyor. İşçilerden, 17'si haftada 10-20 saat arasında 4'ü de haftada 20 saatten fazla mesai yaptığını belirtti. İşçilerin, sadece 11'i gün bir kez ile günde iki kez nemlendirme yapıldığını ifade etti. 

SADECE 9'UNDA YETERLİ HAVALANDIRMA CİHAZI VAR

İşçilerin, sadece 9'u hem duvarda hem masada havalandırma cihazının olduğu bilgisini verdi. Sadece 4 işçi çalışma ortamlarında toz/duman yoğunluğunun az olduğunu ifade etti. Yine ankete katılan işçilerin verdiği bilgilere göre 22'si maske, 11'i gözlük, 8'i eldiven, 20'si iş elbisesi ve sadece 1'i siber kalkan kullanıyor. Düzenli ortam ölçümü yapıldığını belirtenler 9, risk analizini yapıldığını belirtenler 11. İşçilerin 19'su çalışırken iş kazası yaşadığını söyledi 

'İHALE SİSTEMİ KALDIRILMALIDIR'

İşçi sağlığı ve iş güvenliğine düşen görevlere ve çözüm önerilerine de değinen Zencir şunları söyledi  "Mevzuatta düzenleme yapıldığında hastalıkların azaldığı görülecektir. Kamunun da bu konuda sorumluğu var. Daha az tehlikeli malzemeler kullanılmalı, havalandırmalar sağlanmalıdır. Aydıntlatma, uygun çalışma ortamı, dinlenme odası olmalı. Çalışma saatlerinin ve dinlenme sürelerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Gerekirse iş rotasyonları yapılmalı. İşyernin ortam ölçümleri düzenli yapılmalı. İhale istemi ise kaldırılmalıdır".

Çalıştay, iş müfettişlerinin, avukatların ve oda temsilcilerinin konuşmaları ile devam etti. Öğleden sonra yapılan forumda ise söz alan işçiler önerilerini dile getirdi. 

(İzmir/EVRENSEL)