Güney Kıbrıs'ta iş kazaları sıklığı %17,4 arttı

SEK Genel Sekreteri Andreas Matsas, Dünya İş Yerinde Güvenlik ve Sağlık Günü dolayısıyla sendika tarafından perşembe günü düzenlenen törende Kıbrıs'ta iş kazaları sıklığının %17,4 arttığını belirtti.
 
Çalışma Bakanı Zeta Emilianidou da törendeki konuşmasında, rakamın endişe verici olduğunu söyledi.

Emilianidou, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün tahminlerine göre her yıl 2,3 milyon kişinin iş yerinde geçirdiği kazada ve meslek hastalığından öldüğünü, her yıl 313 milyon iş kazası olduğunu anlattı.

Zeta Emilianidou, “sosyal ortaklar ve diğer ilgililerin işbirliğiyle Hükümet, olası iş kazalarını önlemede ek tedbirler almak, planlar yapmak, risk, ihmal ve sapmaların nedenini belirlemek, mesleki hastalık ve güvenlik konularında güvenilir veri toplamak ve kullanmada sorunlarla karşı karşı kalıyor” şeklinde konuştu.

SEK Genel Sekreteri Andreas Matsas da, Kıbrıs'ta iş kazalarının sıklığında %17,4'lük artış meydana geldiğini ve bundan endişe duyulduğunu ifade etti.

İş yerlerinde kaza ve mesleki hastalıkların maliyetinin, dünya Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası'na göre %4'ü aştığını kaydetti.

Matsas, iş yerinde sağlık ve güvenliğe yatırım yapmamanın, karlılığı ve yaşayabilirliği artırdığını düşünmenin yanlış olduğuna dikkat çekti; “Bu yanlış kanı, önceki yıllarda, mali kriz sırasında, Kıbrıs'ta iş yerinde sağlık ve güvenlik düzeyini düşürdüğünü anlattı.