Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 9 Temmuz Haberleri

TEPCO YÖNETİCİLERİ DAHA YENİ YARGILANIYOR

Fukuşima nükleer felaketine ilişkin soruşturma 2011 Mart ayında açıldı. Ancak Tokyo Elektrik İdaresi (TEPCO) yöneticilerinin yargılanacağı ceza davası daha yeni başlıyor. Aradaki bu gecikmenin sebebi ise TEPCO ile Japon hükümeti arasındaki gizli anlaşma ve siyasal bağlantılar. Duruşmaların bu kadar geç de olsa başlamasını sağlayan, muhalif aktivistlerin hükümeti harekete geçmeye ve TEPCO'yu zarardan sorumlu tutmaya zorlamak için bıkmadan usanmadan yürüttüğü kampanya oldu. Uğranılan zararın en başında, nükleer reaktörden büyük miktardaki radyoaktif suyun denize salınması sonucu işçilerin sürekli olarak tehlikeli seviyelerde radyasyona maruz kalması geliyor. 


SAMSUNG'DA MÜCADELE BİTMİYOR

Samsung Electronics'in Seul'de bulunan genel merkezinin önünde iş cinayetleri için adalet talebiyle açılan direniş çadırı ikinci yılında. Samsung'un ezelden beri sürdürdüğü sendika düşmanı tutumu işçilerin çalışma koşullarını ölümcül hale getiriyor. Stories from the Cleanroom (Temiz Odadan Hikayeler)* adlı filmde Samsung işçilerinin çalışmaya zorlandıkları koşullar ayrıntılı biçimde anlatılıyor. 

* Temiz Oda: Üretim ve/veya araştırma amacıyla kurulan, havadaki toz ve diğer parçacıklardan mümkün olduğunca arındırılmış sıcaklık ve nem kontrollü çalışma ortamı (Çev.)


TAYLAND'DA CUNTA TUTUKLAMALARA DOYMUYOR

Tayland'da her türlü siyasal muhalefete karşı uygulanan baskılar geçtiğimiz hafta on insan hakları savunucusunun tutuklanması ile devam etti. İnsan hakları savunucuları 2016 yılında yapılan anayasa değişikliği üzerine halka açık bir toplantı düzenlemişlerdi. Ayrıca 60 yaşındaki Charoenchai Saetang da Temmuz ayı başında devlet başkanına hakaretten tutuklandı. Askeri cunta kaçak işçileri hedefleyen sert bir yasa ile milliyetçilik kartını oynamaya girişti. Ancak işçileri daha düşük ücretle güvencesiz koşullarda çalıştırmak isteyen pek çok patronun hoşnutsuzluğunu belirtmesi üzerine bu hamle geri tepti. 


HİNTLİ İŞÇİLERDEN DE PROTESTO

Yeni Delhi yakınlarındaki Gurgaon sanayi kuşağında yüzbinlerce işçi çalışıyor. İşçilerin çoğu sendika nedir bilmiyor, ancak kolektif güçlerinin anlamını hızlı bir şekilde öğreniyorlar. Maruti Suzuki ve Aisin'deki mücadeleler, şirketlerin bağımsız sendikal örgütlenmeleri dağıtmak için şiddet kullanmakta ne kadar ileri gidebileceğini gösterdi. Ahresty işçileri de bunun son örneği oldu. İşçiler şirketin beslediği çetelerin ve polisin saldırısına uğradı. 

 
FİLİPİNLER'DEKİ ÇAĞRI MERKEZİ İŞÇİLERİNDEN YANIT

Sitel, Filipinler'de ve dünya ölçeğinde merkezleri bulunan bir taşeron firma. Kullandıkları kirli yöntemlerle çağrı merkezlerinin sendikaların daha güçlü olduğu ülkelerden taşınmasını sağlıyorlar. Şirket şimdi de Baguio City'de bulunan serbest ticaret bölgesindeki işyerlerinden 1.000 işçiyi işten atmakla tehdit ediyor. Yeni kurulan Sitel Filipinler İşçileri Birliği (SPARK) üyesi işçiler sokağa çıkıp işten çıkarma kararlarını, güvencesizliği ve öncü işçilere uygulanan sindirme yöntemlerini protesto ettiler. SPARK üyelerini Yeni Zelanda işçileri de destekliyor. 


SAĞLIK MERKEZİ İŞÇİLERİNDEN PROTESTO

Geçtiğimiz hafta yeni Delhi'nin merkezinde yapılan eylemlere binlerce Anganwadi kadın işçi katıldı. İşçiler ücretlerinin yükseltilmesini ve güvencesiz çalışmaya son verilmesini istiyorlar. Kırsal alanlarda bulunan ve üreme sağlığı, beslenme ve çocuk gelişimi konularında temel hizmet sağlayan küçük sağlık merkezlerine Anganwadi adı veriliyor. Anganwadi kadınları Hindistan'da ilk kez greve gitmiyor. Bangalore'da bu yılı başlarında büyük gösteriler olmuştu. 


BANGLADEŞ'TE KAZAN PATLAMASI SONUCU 12 KİŞİ ÖLDÜ

Bangladeş'te bir kazanın patlaması sonucu en az 15 konfeksiyon işçisi öldü, pek çok işçi de yaralandı. Patlama yüzünden dört katlı bina kısmen çöktü ve sokaklardaki insanlar da zarar gördü. Bangladeş'te ardı arkası kesilmeyen iş cinayetlerine karşı insan hakları ve işçi hakları savunucusu örgütlerinin yaptığı basınç sonucu, olayla ilgili 12 kişiyle ilgili soruşturma açıldı. 


Çeviren: Nilgün Güngör