(4) Petrol-İş Ankara Şubesi: Barutsan'da patlama göz göre göre geldi... Kaza değil cinayet!

MKEK Elmadağ Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda gerçekleşen patlamada, ne yazık ki, bir üyemiz hayatını kaybetmiş, dört üyemiz ise yaralanmıştır. Patlamada üyemiz Emre Özcan'ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Emre Özcan'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve camiamıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Aynı kazada yaralanan Çetin Tiryaki arkadaşımızın tedavisi tamamlanmış ve taburcu olmuştur. 3. derece yanıkları bulunan Selçuk Serkan Ceylan'ın tedavisi,  Ankara GATA Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde devam etmektedir. Diğer yaralı arkadaşımız Ömer Tosun'un, Ankara Numune Hastanesi Yoğun Bakım Servisi yanık ünitesinde tedavisi yapılarak taburcu olmuştur. Fazlı Büken arkadaşımız ise Ankara Gazi Hastanesi'nde KBB bölümünde tedavisi yapılarak taburcu olmuştur. Yaralı arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Önceki yıllarda da ölümlü patlamaların yaşandığı fabrikada son patlama, 24 Mayıs 2018 tarihinde saat 14.30 sularında Werner atölyesinde yaşanmıştır. Atölyede 2,75 inç çift bazlı roket yakıtı ile kurşun salisilat (PB2-SL4) tın homojen karışımı Werner tezgahında yapılırken, tezgah içerisinde biriken gaz sıkışma sonucunda infilak etmiştir. Patlama sonucunda basınca bağlı şarapnel, göçük ve yakıt yanığına maruz kalarak ağır yaralı şekilde Elmadağ Devlet Hastanesi'ne kaldırılan üyemiz Emre Özcan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır.

Yaşanan bu patlamayı bir kaza olarak nitelemiyoruz. Patlama, teknolojisi eskimiş atölyelerde modernizasyon ihtiyacı apaçık ortadayken gerçekleşmiştir. Göz göre göre gelen bu faciada, olayın gelişimi ve büyük ihmal aşağıdaki gibidir:

1-) Patlama, Werner Karıştırıcı ve Selüloz Eleme Binasında gerçekleşmiştir. Patlama esnasında yapılan iş, 2,75 inç çift bazlı roket yakıtı Werner karıştırıcısında kurşun salisilatla karıştırma operasyonudur.
2-) Her operasyon 20 dakika sürmekte ve bir operasyonda yaklaşık 150 kg yakıt karışmaktadır. Bu işi yapmakla görevli arkadaşlarımız Selçuk Serkan Ceylan ve Ömer Tosun'dur.

3-) Bu işin yapılması gereken atölye başka bir atölyedir. Söz konusu operasyonun 04 Binasında Harmanlama tezgahında yapılması gerekmektedir. Fakat bu tezgah arızalı olduğundan, işin Werner atölyesinde parça, parça yapılması direktifi verilmiştir.

4-) İşin yapılması gereken asıl tezgahın ağzı, patlama riskine karşı açıktır. Ancak işin yaptırıldığı tezgah, ağzı kapalı çalışmaktadır.

5-) Aynı binada selüloz elemede, patlamada hayatını kaybeden Emre Özcan ile yaralanan Fazlı Büken ve Çetin Tiryaki arkadaşlarımız çalışmaktadır.

6-) Selüloz eleme bölümünde olay anında 14 büsü nitroselüloz, Werner karıştırıcı bölümünde ise toplamda 400 kg,  2.75 inç çift bazlı roket yakıtı olduğu, tezgahın içinde olay anında 150 kg yakıt olduğu bilinmektedir.

7-) Patlama ile beraber nitroselülozların bir bölümü çift bazlı roket yakıtların ise tamamı yanmıştır. Betonarme olan bina korkunç patlama sonrasında, direkler üzerinde iskelet olarak kalmıştır.

Görüldüğü üzere patlamada, sadece işin yapılması esnasında değil gerekli teknolojik modernizasyon ve yatırımların yapılmamış olmasından kaynaklı bir dizi ihmal bulunmaktadır.

MKEK Elmadağ Barut Fabrikası’nda artık sözün bittiği yerdeyiz. Üzüntümüzü ifade etmek için kelimeler kifayetsiz kalmaktadır.

Petrol-İş Ankara Şubesi olarak, eski teknolojiye sahip, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından risk oluşturan üretim hatlarının, işçi sağlığı ve iş güvenliğine tehdit oluşturan kötü çalışma koşullarının yeni facialara yol açabileceği konusunda defalarca girişimde bulunduk.

Eylemler düzenledik. Çünkü fabrikada gereken modernizasyon çalışmaları yapılmamakta, gereken önlemler alınmamakta ve giderek kötüleşen koşullar artık üretimin sürekliliğini dahi tehdit eder hale gelmekteydi.

Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası, üretimin aksadığı ve kapasite kullanım oranının %15-20 seviyelerine kadar gerilediği, kapasitenin atıl hale geldiği, teknolojisi eski, patlamalar nedeniyle can kayıplarının yaşandığı, istihdamı sayıca yetersiz bir fabrikaya dönüşmektedir.

Tüm bu gerçekler ve patlama öncesinde verilen hatalı kararlar, 24 Mayıs'taki facianın temel nedeni olmuştur. Sorun apaçık ortadayken, çözümler belliyken, adımların atılamamış ve sorunların çözülememiş olmasının vebali çok büyüktür.

Cumhuriyetimizin gözbebeği kuruluşlarından MKEK'in bu fabrikasındaki sorunlar bir türlü çözülememiş ve savunma sanayimiz ile ilgili atılım yaptığımız iddia edilen bu dönemde büyük bir acziyet sergilenmiştir.

Petrol-İş olarak bir kez daha uyarıyor, fabrikadaki işçi sağlığı ve iş güvenliği risklerinin bertaraf edilmesi, gerekli modernizasyon çalışmalarının derhal başlatılması için harekete geçilmesini talep ediyoruz.

Fabrikada sorunların acilen çözümü noktasında başta üyelerimiz olmak üzere, Petrol-İş Sendikası’nın tüm kademelerinin ve duyarlı kamuoyunun desteğiyle büyük bir seferberlik başlatılması için gereken tüm girişimlerde bulunulacaktır. MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı fabrikasında yaşanan patlamanın sonuna kadar takipçisi olunacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Ankara Şube
Yönetim Kurulu Adına
Şube Başkanı
Şuayip Gül