Festus Okey Davası: Avukatların talepleri kabul edildi, bir sonraki duruşma 2 Nisan 2019’da

İstanbul’da 11 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde bir polis tarafından vurularak öldürülen Nijeryalı Festus Okey’in davası bugün (12 Aralık) yeniden görülmeye başlandı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, Festus Okey’in avukatları, müvekkilin annesi ile ağabeyinin Nijerya’dan gelmesi ve vize alabilmeleri için mahkemeden yazı talep etti.

Festus Okey’in avukatlarından Alp Tekin Ocak da dosyayla ilgili olarak başka bir uyuşturucu dosyasının incelenmesini ve Güney Afrika’dan Okey’in ağabeyine ait DNA örneklerinin gönderilmesini istedi.

Mahkeme, Okey’in avukatlarının taleplerini kabul etti ve bir sonraki duruşmanın da 2 Nisan 2019’da görüleceğini açıkladı.

Davayı takip etmek isteyenler salona alınmadı
Mültecilerle ilgili çalışma yürüten, Ardıç Dayanışma Derneği, Göçmen Dayanışma Ağı, Göçmen Dayanışma Mutfağı, Halklararası Dayanışma Köprüsü Derneği, “Hepimiz göçmeniz, ırkçılığa hayır” (DurDe Platformu), İnsan Hakları Derneği, Sınır Tanımayan Kadınlar, Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği de “Festus İçin Adalet!” İstanbul Adliyesi’ndeydi.

Ancak mahkeme başkanı, gazetecileri ve katılma talebi olanları salona almayı reddetti. Avukatların itirazı üzerine de sadece iki kişinin salona alınmasına izin verildi.

Ne olmuştu?
Festus Okey, başarılı bir futbolcu olma hayaliyle İstanbul’da yaşayan Nijeryalı bir sığınmacıydı. 20 Ağustos 2007 tarihinde polis tarafından gözaltına alındı ve Beyoğlu polis karakolunda gözaltındayken bir polis memuru tarafından vuruldu. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Festus Okey’in ateş edilme mesafesini kanıtlayacak delil niteliğindeki kanlı gömleği hastanede kaybedildi.

Okey’i vuran polis memuru hakkında dava açıldı fakat dava yıllarca süren bir hukuk garabetine dönüştü. Sanık polis memuru mahkeme tarafından 2011 yılında taksirle adam öldürmekten 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmesine rağmen hapse girmedi. Üye hakimlerden biri, sanık polisin olası kastla adam öldürmekten 20 yıl ceza alması gerektiğini savundu. Karar temyiz edildi.

Bu süreç içinde, mahkemenin önceliği delillerin karartılması değil de Festus’un kimliğinin saptanması olduğu için duruşmalar sayısız kere ertelendi. Festus Okey’in davası, insan hakları için çalışan aktivistler, Göçmen Dayanışma Ağı gibi organizasyonlarca senelerce takip edildi. Hatta kimileri davaya müdahil olmak istedi ama bu talep göz ardı edilirken müdahil olmak isteyen kişiler hakkında “mahkemeye hakaret” ve “adil yargılamayı etkileme” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Festus Okey’in avukatları yıllar süren çabalar sonucu Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’ya ulaşmayı başardı. Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedildi. Gerekçe ise mahkemenin Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bulması oldu.

Üst mahkeme geçtiğimiz haftalarda Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti. Bu karara uyarak İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Aralık 2018’e yeni bir duruşma günü verdi.

Sendika.Org