Japonya'da 'karoshi' veya aşırı iş yüküyle bağlantılı intiharlar giderek yaygınlaşıyor

Yokohama'daki bir kadın, Yukimi Takahashi'nin Ekim 2016'da kızı Matsuri'nin geniş çapta duyurulan intiharının ardından gösterdiği cesaretten etkilendi.

Matsuri, reklam devi Dentsu Inc.'in genç bir çalışanıydı ve sosyal medya paylaşımları, uzun iş günlerinin ardından sık sık bitkin düştüğünü gösteriyordu. İntiharı bir iş kazası olarak değerlendirildi ve Japonya'nın "karoshi" (fazla çalışma nedeniyle ölüm) sorununu daha ciddi şekilde ele alması yönündeki çağrıları güçlendirdi. Takahashi, saldırıyı önleme çabalarında kilit rol oynadı. karoshi.

Yokohama'nın karısı ve en büyük oğlu, 2016 yılında televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında Takahashi'yi izledi ve şunları söyledi: “Umarım fazla çalışmaktan ölüm bir daha asla yaşanmaz. » Oğul daha sonra annesine Matsuri'den bahsetti: "Onu tanıyorum. Üniversitede lakros kulübünde benden bir yaş büyüktü. »

Sekiz yıl sonra anne, Takahashi'nin bu ilişkiyi sona erdirme arzusuna katıldı. karoshi. Oğlu, 2021'de daha sonra iş kazası olarak değerlendirilen olayda intihar etti. Hükümetin ve şirketlerin daha sağlıklı çalışma ortamları yaratma vaatlerine rağmen, fazla çalışmaya bağlı intiharların sayısında Matsuri'nin ölümünden bu yana önemli bir azalma olmadı.

Ancak aşırı çalışma mağdurlarının demografik özelliklerinde ve rahatsızlıklarında değişiklikler oldu. Kadınlar da dahil olmak üzere giderek artan sayıda genç, işle ilgili sorunlar nedeniyle intihar ediyor. “Gençlerin işte bu kadar ciddi olup sonra intihar etmeleri adil görünüyor”dedi kadın. Oğlu ve Matsuri'nin pek çok ortak noktası vardı. İkisi de Matsuri'nin erkekler lakros kulübüne koçluk yaptığı prestijli Tokyo Üniversitesi'ne gitti. Oğlum bu kulübün bir üyesiydi. Ve ikisi de mezun olduktan sonra büyük şirketlerde iş buldular.

Matsuri, Dentsu'daki ilk yılında ayda 105 saate kadar fazla mesai yaptı ve 2015 yılında şirket yurdunda intihar etti. 24 yaşındaydı. Yokohama kadınının oğlu, genel müteahhit Shimizu Corp. tarafından işe alındı. 2021 yılında 29 yaşındayken şirket yurdunda intihar etti.

O dönemde intiharının nedeni bir sırdı. “Oğlumun intiharı Matsuri'ninki gibi yaptığı işten kaynaklanmış olabilir mi? », diye düşündü anne. Kadın, Takahashi aracılığıyla, davalarda uzmanlaşmış bir avukatla temasa geçti. karoshi. Avukat, oğlunun ayda 100 saati aşan fazla mesai saatlerini eksik bildirdiğini tespit etti. Şirket özür diledi ve ölümü 2023'te iş kazası olarak kayıtlara geçti. Kadın, oğlunun kendisine Matsuri ile olan ilişkisini anlattığında kendisini Takahashi ile aynı durumda bulacağını hiç düşünmediğini söyledi.

Hükümetin sorumlulukları
Bundan 10 yıl önce, 20 Haziran 2014'te, bunun önlenmesini amaçlayan bir yasa çıktı. karoshi Matsuri'nin intiharından önce yayımlandı. Bu terim ilk kez karoshi Kanunda, merkezi hükümetin aşırı iş yükünden kaynaklanan ölümleri önlemek için önlem alması gerektiği açıkça belirtiliyor. Bu yasaya göre Çalışma Bakanlığı bu önleyici tedbirlerin geliştirilmesinden sorumlu bir konsey kurmuştur. Bu konsey, hükümetin önleyici tedbirlere ilişkin genel bir plan oluşturduğu her seferde görüşünü bildirir.

Konseyde yalnızca işçi ve yönetim temsilcileri değil, aynı zamanda şiddet mağdurlarının aile üyeleri de yer alıyor. karoshi. 61 yaşındaki Takahashi, Aralık 2018'den bu yana yönetim kurulunda görev yapıyor. "Karoshi'den ölenlerin sayısı hala sıfırdan çok uzakta ve fiziksel ve zihinsel hasara uğrayan gençlerin sayısı artıyor"Takahashi, 4 Haziran'da bakanlıkta düzenlenen konsey toplantısında şunları söyledi.

Ülke çapındaki okullarda ve diğer mekanlarda kapsamlı dersler verdi. Seyircilerine sık sık şunu söylüyor: “Bir iş sizin yerinizi alabilir ama hiçbir şey hayatınızın yerini tutamaz. » Takahashi, aşırı iş yükünün ve diğer sorunların özelliklerindeki değişiklikler nedeniyle gençlik eğitiminin iyileştirilmesinin ve güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

“Karoshi”nin evrimi
görünüşü karoshi 1980'lerin sonlarında, hızlı varlık büyümesiyle karakterize edilen "balon" ekonomisinin zirvesinde gerçekleşti. O günlerde işçilerden şirketlerinin ve ülkenin iyiliği için çok çalışmaları bekleniyordu. Ancak birçok orta yaşlı ve yaşlı erkek, uzun çalışma saatleri nedeniyle beyin ve kalp hastalıklarından muzdaripti. Günümüzde aşırı iş yükünden kaynaklanan zihinsel bozukluklardan muzdarip olanlar çoğunlukla nispeten sağlıklı gençler ve kadınlardır. İşçi tazminat davaları arasında beyin ve kalp hastalıkları vakalarında azalma var.

2022'de 194 kişi işle ilgili beyin ve kalp hastalıklarına yakalandı ve 54 kişi öldü. Bu işçilerin %95'i 40 yaşın üzerindeydi ve %90'dan fazlası erkekti. Buna karşılık, zihinsel bozukluklarla ilgili işçi tazminatı davalarının sayısı giderek artıyor. Bu vakalar artık beyin ve kalp hastalıklarıyla bağlantılı vakaları aşıyor. 2022'de işle ilgili 710 zihinsel bozukluk vakası vardı ve bunların 67'si intihara veya intihar girişimine yol açtı. Bu vakaların yarısı 45'li veya XNUMX'lu yaşlarındaki kişileri kapsıyordu ve %XNUMX'i kadındı.

Vakalarda değerlendirmeler yapan psikiyatrist Takashi Amagasa karoshi, uzun çalışma saatlerinin sorun olmaya devam ettiğini söyledi. Ancak son zamanlarda, güç tacizi, cinsel taciz ve son zamanlarda müşteri tacizi de dahil olmak üzere işyerinde tacizin çeşitli türlerinin ortaya çıkması, katkıda bulunan bir faktör olmuştur. “İşyerleri iş gücü sıkıntısı, yönetim zorlukları gibi tacizi artıran sorunlarla dolu”dedi Amagasa.

Üzücü mesajlar
Takahashi, Matsuri'nin Twitter hesabını, ölümünden hemen önce attığı tweetler de dahil olmak üzere kamuya açık tuttu. Matsuri sabah saat 4'de şöyle bir mesaj yayınladı: “Günde yaklaşık 20 saat çalışıyorum ve artık ne için yaşadığımı bilmiyorum, bu beni güldürüyor. » Sabah 5:39'da Matsuri şunu paylaştı: "Şimdi eve gidiyorum. » Gönderide acı içinde ağlayan bir yüzün emojisi yer alıyordu. Takahashi, birçok insanın bunun farkına varmasını umduğunu söyledi. karoshi bu başka kimsenin sorunu değil ve şu mesajı yayacaklar: "Bunun olmasına izin vermeyelim. »

AltSelection