(1) Diyarbakır Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (MET-DER) kuruldu

Diyarbakır Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (MET-DER) kuruldu. MET-DER, tüm tarım emekçilerini insanca, onurlu bir yaşam için dernek çatısı altında örgütlenmeye ve mücadele etmeye davet etti.

Diyarbakır Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (MET-DER), kuruluşunu DİSK/Genel-İş Sendikası Diyarbakır Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu.

Basın toplantısında konuşan MET-DER Yönetim Kurulu Üyesi Ensari Atlı, AKP başta olmak üzere mecliste grubu bulunan tüm siyasi partileri mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını görüşmek üzere toplanmaya, hukuksal ve yasal düzenlemeleri zaman geçirmeden gerçekleştirmeye davet etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından 6-7 Nisan'da Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde gerçekleştirilen kurultayda alınan karar doğrultusunda derneklerini kurduklarını hatırlatan Atlı, "Tüm tarım emekçilerini insanca, onurlu bir yaşam için derneğimiz çatısı altında örgütlenmeye ve mücadele etmeye davet ediyoruz" dedi.

Atlı, derneklerinin taleplerini şöyle sıraladı:

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİNİ YARATAN KOŞULLAR KALDIRILMALI
 
1- Emekçileri "mevsimlik" ve "gezici" işçiliğe zorlayan koşullar ortadan kaldırılmalıdır.
a- Boşaltılan köyler yerleşime ve üretime uygun hale getirilmelidir. Devlet köy yaşamına uygun konutlar yapmalıdır. 
b- Köye dönüş desteklenmeli, köylerde üretim yapılması için uygun koşullar oluşturulmalıdır.
c- Topraksız köylülere etkili bir Toprak Reformu ile toprak sağlanmalıdır. Devletin elindeki tarım arazileri, devlete ait kullanılmayan topraklar ve mayınlı araziler temizlenerek topraksız köylülere dağıtılmalı; büyük toprak mülkiyetine kısıtlama getirilmeli, büyük toprak sahiplerine arazilerinin belirli bir büyüklüğü üzerindeki kısmı topraksız köylülere dağıtılmalıdır.
d- Ekolojiye ve gıda güvenliğine öncelik veren köklü bir Tarım Reformu yapılmalıdır.
e- Yerleştikleri kentlerden ayrılamayacak durumda olanlar için güvenceli iş alanları oluşturulmalıdır.

DİĞER İŞÇİLERLE EŞİT HAKLAR
 
2- Mevsimlik tarım işçilerinin temel haklardan yararlanmalarını sağlayacak kapsamlı bir yasal düzenleme yapılmalıdır.
a- Mevsimlik tarım işçilerine hizmet akdi, ücret, çalışma saatleri, sosyal haklar gibi temel haklar bakımından diğer işçilerle eşit haklar sağlanmalıdır.
b- Mevsimlik tarım işçileri sosyal güvenlik kapsamı içine alınmalı, sigorta primleri işverenler ve devlet tarafından ödenmelidir.
c- Mevsimlik tarım işçileri Sendikalar, Grev ve Toplu Sözleşme yasası içine alınmalı; kendilerini ilgilendiren tüm kurumlarda sendikaları aracılığıyla temsil edilmeli; Aracılık sistemi ortadan kaldırılmalıdır.
d- Mevsimlik Tarım İşçilerini İzleme Kurulları üzerindeki devlet ve toprak sahibi vesayeti kaldırılmalıdır.

IRKÇILIK VE AYRIMCILIK ÖNLENMELİ
 
3- Mevsimlik tarım işçilerine yönelik dışlama, aşağılama ve şiddet politikaları durdurulmalı, çalıştıkları yerlerde temel yurttaşlık haklarından yararlanabilmeleri için gereken idari ve toplumsal tedbirler alınmalıdır.
a- Mevsimlik tarım işçilerini "potansiyel suçlu" olarak gören tüm idari uygulamalara son verilmelidir. İşçilerin ve ailelerinin "fişlenmesi", yerleşim alanlarının sıkı gözetim altında tutulması uygulamaları kaldırılmalıdır.
b- Mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları yerlerde başta sağlık ve eğitim kurumları olmak üzere kamu kurumlarında Kürtçe hizmet sunulmalı, yerli halk ulusal-kültürel kimlikleri hakkında bilgilendirilmeli, Kürt işçilere yönelik kışkırtma ve saldırı politikalarına son verilmelidir.

4- Çocukların mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılmasının önüne geçilmeli, işçi çocuklarının eğitim koşulları sağlanmalı, sağlıklarının korunması ve bakımları için kamusal destek oluşturulmalıdır.

KADIN İŞÇİLERE ÖZEL POLİTİKA
 
5- Kadın mevsimlik tarım işçilerinin üzerlerindeki çocuk bakımı ve ev işleri yükü kaldırılmalı, sağlık sorunlarının çözümü için özel bir sağlık politikası uygulanmalıdır
a- İşçilerin yerleşim alanlarında kreş, ortak mutfaklar ve çamaşırhaneler oluşturulmalıdır.
b- Gebe kadınlar takip edilmeli, tıbbi destek sağlanmalı ve ana-baba eğitimi programları düzenlenmelidir. 
c- Kadın işçilere erkekler için eşit işe eşit ücret ilkesi uygulanmalıdır.
d- Kadın ve erkek işçiler toplumsal cinsiyet eğitiminden geçirilmelidir.

6- Mevsimlik tarım işçileri için insan onuruna uygun, güvenli ve ücretsiz bir ulaşım düzeni oluşturulmalıdır.

7- Mevsimlik tarım işçileri için çağdaş yaşama uygun, sağlıklı ve sosyalleşme imkânı sağlayan barınma alanları oluşturulmalıdır.

8- İşçilerin ücret ve çalışma koşulları, devlet, işveren ve işçi temsilcilerinin katıldığı müzakerelerle saptanmalı, belirlenen ücret ve çalışma koşulları işçi örgütleri tarafından denetlenmelidir.

9- Mevsimlik tarım işçilerinin sağlıklı yaşama hakkı güvence altına alınmalıdır.