Avrupa göçmene karşı ‘büyük birader’ kuruyor!

Avrupa Birliği göçmen sorununa 'çözümü' Akdeniz başta olmak üzere sınır hatlarındaki denetimi arttırmakta buldu.

AB sınır koruma ajansı (Frontex) Avrupa Gözetleme Sistemi (Eurosur) ile güçlendiriliyor. Eurosur, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tüm denetim araçlarını buluşturan bir sisten olarak tarif ediliyor. Bu yeni sistem için AB’nin 2020 yılına kadar 144 milyar Euro kaynak ayıracağı tahmin ediliyor. Helikopterler, insansız hava uçakları ve uydular sistemi besleyen veriler toplanırken önümüzdeki yıllarda bu kaynaklarının da arttırılması planlanıyor.

Sistem beslendikçe çok daha geniş bir alanda göçmenler denetlenecek.  Fakat Avrupa Birliği bu sistemi son dönemde onlarca göçmenin ölümüne neden olan kazaları önlemek için değil sınırdan girişlerini engellemek için gerçekleştiriyor.

“Eurosur'un ana unsurları, organize suçları önlemek ve batan teknelerdeki insanları kurtarmak için gerekli sistemleri harekete geçirmek” diye açıklansa da olay yerine destek göndermek altı saat kadar sürüyor.

1 Aralık'ta yürürlükte...

Proje koordinatörü Juritsch, "Aslında Eurosur, üye ülkeler arasında bilgi alışverişini sağlamak için farklı araçları devreye sokan bir çerçeveye sahip” diyerek denetim amacını gölgelemeye çalıştı. Eurosur 1 Aralık’tan itibaren ek denetim araçlarıyla birlikte devreye giriyor.

Avrupa Birliği, yıllardır göçmenlere karşı denetim ve askeri ‘önlem’ pratiğini uzun süredir güçlendiriyor. Tam teçhizatlı acil saldırı ekipleri görevlendirerek Frontex’i güçlendiren AB ilk adımı 2010 yılında Türkiye-Yunanistan sınırında atmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Wenzel Michalsky Eurosur için “Önceliğin tam olarak kaçak göçmenlerin kurtarılmasına verilmemiş olmasını eleştiriyoruz. Bu tam olgunlaşmamış bir sistem" diyor.

Michalsky, “Frontex, pratikte Akdeniz'in Büyük Biraderi. Çünkü Frontex'in rolü kaçak göçmenleri uzak tutmak. Aslında görevi kaçakları kurtarmak ve ölümden korumak olmalıydı” şeklinde konuşuyor.

Frontex’in Hızlı Sınır Müdahale Ekipleri’nin dışında hava ve deniz birlikleri de bulunuyor. Tam olarak ayrı bir askeri güç olan Frontex’in “kaçakçılıkla mücadele” adı altında özellikle göçmenleri AB üyesi ülkelerin kara sularına girmeden uluslararası sularda durdurması amaçlanıyor. Ayrıca AB üyesi ülkeler çıkardıkları yasalarla göçmen kabulünü gittikçe azaltıyor hatta İtalya’da son değeşiklikle neredeyse göçmen kabulü bitiriliyor. Göçmen kabulünü çok detaylı şartlara bağlıyor. Yasa genel olarak Geçici İkamet Merkezleri'nde (CPT) kimlik tespitinin ardından, göçmenlerin sınır dışı edilmesini öngörüyor. 'Bossi-Fini Yasası' gemileri denizde göçmenlerin hayatlarını kurtaranları bile 'yasadışı göçe yataklık etmek ve gizlemek' gerekçesiyle ceza verilmesini istiyor.