Ankara'da Suriyeli sıkıntısı:Ucuz emeğin daha da ucuzu gelince...

Ankara Altındağ'da Suriyelilerin evlerinin taşlanıp yakılmasıyla başlayan gerginlik devam ediyor. Ankara'nın yoksul bölgesi olan Altındağ'da Suriyelilerin ucuz işgüçü olarak kullanılması gerginliği daha da arttırıyor.Ankara ’da Suriyelilerin kaldığı üç katlı binanın ateşe verilmesi ve mahalleliyle Suriyeli sığınmacılar arasındaki gerginlik devam ediyor. Suriyelilerin, kadınları taciz ettiği, esrar içip gürültü yaptıkları, hırsızlık ve gasp olaylarına karıştıklarını iddia eden mahalle sakinleri, bölgede Suriyeli istemediklerini belirtiyorlar. Emniyet bölgede önlemleri arttırarak 24 saat devriye görevlendirirken, Suriyeli mültecilerin kaldıkları sokaklarda da önlemler arttırıldı. Bütün bu gerginliğin ardında geçim sıkıntısı da bulunuyor. Yoksul bir bölge olan Altındağ’da Suriyelilerin ucuz iş gücü olarak kullanılması sıkıntıyı artırıyor.

Mahalleli eylem yaptı, Suriyeli kovaladı
 
İddiaya göre, Altındağ Hacılar Mahallesi’nde 3 katlı bir binada kalan Suriyeliler, aynı mahallede oturan 15 yaşındaki bir çocuğu darp etti. “Suriyeliler Türk bayrağı yakıyor” iddiaları üzerine toplanan mahalleli ile Suriyeliler arasında kavga çıktı. Suriyelilerin kaldığı bina ateşe verildi. Polis müdahalesinin ardından binada yaşayan 63 Suriyeli tahliye edildi, 20’si gözaltına alındı. Yabancılar Şubesi’ndeki işlemlerinin ardından Suriyeli mülteciler can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle Mardin’e gönderildi. Ancak gerginlik devam etti. 
 
Vatandaşlar, mahallerinde Suriyeli istemediklerini belirterek eylem yaptılar. Mahalledeki bazı gençlerin ellerinde bıçaklarla Suriyeli mülteci kovalaması dikkat çekti. Elinde bıçakla Suriyelilere saldırmak isteyen Feridun F.’yi polis havaya ateş ederek durdurdu. Feridun F., gözaltına alındı.
 
Mahallede gerginliğin devam etmesi üzerine polis bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Mahallenin giriş-çıkışlarında polis ekipleri önlem aldı. Mahalledeki vatandaşlar ise Suriyeli mülteciler gidene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttiler. Mahallede Suriyelilerin gitmesi için imza kampanyası başlatıldı. Mahalleliler, topladıkları imzaları Valilik ve Başbakanlık’a göndereceklerini söylediler. 
 
Mahallede oturan Turgut Altıntop, Suriyelilerin huzursuzluk çıkarttığını ileri sürerek, “Kadınlarımızı rahatsız ediyorlar, gürültü çıkartıyorlar. Esrar içip bağırıyorlar. Bizlere sataşıyorlar. Hırsızlık olaylarına karışıyorlar” dedi. Olaylarda kolu kırılan Mehmet Ali Erdoğan ise “Bunlar gidene kadar eylem ve yürüyüşlerimize devam edeceğiz. Mahallemizi huzursuz ediyorlar, dilenip, hırsızlık yapıyorlar” dedi. Orhan Koçak ise “Olaylar çığrından çıktı. Eğer Suriyeliler gönderilmezse cinayet bile olabilir. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerekir” görüşünü savundu. Emine Akgül de Suriyelilerin tacizlerine maruz kaldıklarını iddia ederek, “Sürekli laf atıyorlar, taciz ediyorlar. Mahallemizde rahat edemiyoruz, sokağa çıkamıyoruz” dedi.
 
Mahalleye ücretsiz ekmek dağıtan Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, yaşanan gerginliğin ardından ekmek dağıtımını durdurdu. Büyükşehir Belediyesi’nin, mahallede kalan dar gelirli Türk aileleri ile Suriyeli ve Somalili sığınmacılara günlük düzenli olarak ücretsiz ekmek dağıttığı kaydedildi. Bazı sivil toplum kuruluşlarının Suriyelilere başta gıda olmak üzere çeşitli yardımlarda bulunması da bir başka gerginlik konusu oldu. Mahalle sakinleri, “Bizim vergilerimizle bunlara yardım yapılıyor. Burada Suriyelilerden fakir kendi insanlarımız var” tepkisini de gösterdi. Gerginliğin yaşandığı mahalle ve çevresinde yaklaşık 2 bin Suriyeli’nin kaldığı belirtildi. Suriyeli mülteciler, gerginliğin ardından evlerine kapandı. Suriyeliler, “Biz savaştan kaçtık, burada yeni bir savaşa girmek istemiyoruz. Biz sadece geçim savaşı veriyoruz” diyerek daha fazla yorum yapmak istemedi. 

3 ayda 40 olay
 
Ankara’da sokakta yaşayan veya evlerde sığınmacı olarak kalan Suriyelilerin 3 ayda çoğu hırsızlık, gasp olmak üzere 40 olaya karıştıkları öğrenildi. Herhangi bir kayıtları bulunmayan ve çoğunda da kimlik çıkmayan Suriyelilerin ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı kaydedildi. Mahallede yaşanan gerginliğin temelinde, hem Suriyelilerin karıştığı olaylar hem de ucuz işçi olarak çalışmalarının yarattığı sıkıntı olduğu iddia edildi. Sanayide ve küçük atölyelerde düşük ücretle çalışmaları nedeniyle Suriyelilerin tercih edilmesi vatandaşların tepkisine neden oluyor.
 
Valilik, AFAD ve emniyet sokakta kalan Suriyelilerin kayıt altına alınması için çalışma başlattı. Şehir merkezlerinde mültecilerin büyük çoğunluğunu kadın ve 12 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Parklarda yaşayan Suriyeliler, yardımı ve dilenerek geçimlerini sağlıyorlar. Ankara’da sokakta yaşayan 3 bin Suriyeli kayıt altına alınıp kabul etmeleri halinde kamplara yerleştirilecek. İstemeyenlere valilikler ve AFAD üzerinden yardım yapılacak.
 
Ekmek bıçağıyla Suriyeli avı

Altındağ Hacılar Mahallesi’nde 3 katlı bir binada kalan Suriyelilerle mahalleli arasında çıkan kavganın ardından gerginlik sürüyor. Mahalle gençlerinden Feridun F. olayın ikinci gününde evden aldığı ekmek bıçağı ile Suriyeli sığınmacıları kovaladı. Bir Suriyeli’yi bıçakla kovalarken polisin havaya bir el ateş etmesi üzerine Feridun F. kaçtı. Bir süre elindeki bıçağı bırakmayan genç, gözaltına alındı.

Suriyeli sığınmacılarla çıkan kavgada kolu kırılan Mehmet Ali Erdoğan’ın annesi Emine Erdoğan sığınmacıların mahallelerinden gitmesi için imza kampanyası başlattı. Erdoğan “Bu kaçıncı kavga, her zaman problem çıkarıyorlar, gitmelerini istiyoruz” derken, mahalleli kadınlar da imza kampanyasına destek verdi.
Bekledikleri ekmek gelmedi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nın dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerde dağıttığı ücretsiz ekmek ise olayın yaşandığı günden beri Hacılar Mahallesi’nde dağıtılmadı. Ekmek kamyonunu bekleyen Türk vatandaşlar ile Somalili ve Suriyeli sığınmacılar kamyon gelmemesi üzerine dağıldı. Ekmeklerin, mahallede yaşanan gerginlik nedeniyle dağıtılmadığı iddia edildi.