İş cinayetinin üzeri kapatılmasın

Kömür deposunda çalışırken, elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Reşat Doğantürk’ün ailesi daha otopsi raporu açıklanmadan patronun ‘Kalp krizinden ölmüş’ demesinden dolayı iş cinayetinin üstünün kapatılmasından endişeli.

Reşat Doğantürk’le beraber çalışan kuzeni Hüseyin Doğantürk ise “Sabah 10 gibi elektrik ilk olarak beni ardından da Reşat’ı çarptı. Patron daha çok kâr etmek için elektrikçi tutmamıştı” dedi.

Patronların gerekli iş güvenliği önlemlerini almaması Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Karyak Linyit Kömür Deposu fabrikasında çalışan 21 yaşındaki Reşat Doğantürk isimli gencin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu. Fabrikada kömürleri poşetleme ve yükleme işinde sezonluk işçi olarak çalışan Reşat Doğantürk, 10 Ağustos’ta elektrik çarpmasından dolayı yaşamını yitirdi. Kullandıkları makinenin elektrik kaçırmasından dolayı yüksek voltajlı elektriğe maruz kalan Reşat Doğantürk iş cinayetine kurban gitti. 

PATRON, OTOPSİ YAPILMADAN ‘KALP KRİZİ’ DEDİ

Doğantürk’ün cenazesi Urfa’da defnedilirken, ailesi sorumluların cezalandırılmasını bekliyor. Yargı sürecinin ilerleyebilmesi için Doğantürk’ün otopsi raporunun sonucu beklenirken, aileyi arayan Karyak Şirketinin sahibi ailede endişe yarattı. Ailenin verdiği bilgilere göre, Doğantürk’ün babası ile görüşen patron “Biz kontrol ettik, elektrik kaçağı bulamadık. Çocuğunuz kalp krizinden ölmüş” dedi. Patron, işyerinde çalışan işçilere de aynı şeyi söylemiş. Patronun ifadeleri ailede soru işaretleri oluşturdu. Aile bir an önce raporun açıklanmasını ve sorumluların yargılanmasını istiyor.   

‘DAHA ÇOK KÂR İÇİN ELEKTRİKÇİ TUTMADILAR’

Reşat Doğantürk’le beraber çalışan ve aynı zamanda iş cinayetinin görgü tanıklarından biri olan kuzeni Hüseyin Doğantürk, gazetemize konuştu. 4 yıldır Karyak’ta sezonluk olarak çalıştıklarını belirten Doğantürk “Sabah 10 gibi elektrik ilk olarak beni ardından da Reşat’ı çarptı. Diğer arkadaşlarla birlikte olay yerinden uzaklaştık ve şefe haber verdik. Ancak şef elektrikten anlamıyordu. Patron daha çok kâr etmek için elektrikçi tutmamıştı. Eski bir kontrol kalemi ile kontrol etti, bir şey bulamadı. Sonra da bize ‘Çalışmaya niyetiniz yok galiba. İşimiz çok. Araçlar sizi bekliyor’ dedi. Biz de çalışmak zorunda kaldık. Ardından Reşat’ı elektrik çarptı. Engel olamadık. Hastaneye ulaştıramadan yolda yaşamını yitirdi” dedi. 

‘OLAYIN ÜZERİNİ KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Doğantürk, daha önce de benzer sorunlar yaşadıklarını ancak uyarılarına rağmen sorunların çözülmediğini de söyledi. Patronun aileyi aramasına da değinen Doğantürk, “Patronun öyle demesi, acımızı iki katına çıkardı. Sanki Reşat’ı bir kez daha öldürdüler.  Babası çok kötü oldu. Biz patronun gücünü ve parasını kullanarak otopsi raporunun üzerinde oynamasından korkuyoruz. Olayın üzerini kapatmaya ve kendini aklamaya çalışıyorlar. Biz hukuki olarak süreci takip edeceğiz. Sorumlularının yargılanması için elimizden geleni yapacağız. Gözümüz otopsi raporunun sonucunda” dedi.