73. Vicdan ve Adalet Nöbeti: “Yenilerinin önüne geçmek için iş cinayetlerinin sorumluları cezalandırılsın”

Adalet Arayan İşçi Aileleri, gerçekleştirdikleri 73. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde, yargının iş cinayetinin sorumluları hakkında caydırıcı cezalar vermesi gerektiğini vurguladı. Saat 13.00'te Galatasaray Meydanı'nda başlayan eylemde ilk olarak, Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk tarafından basın açıklaması okundu.

İSİG Meclisi’nin verilerine göre 2018’in ilk 5 ayında en az 754 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, bu sayıya sadece ulusal basına yansıyanların dahil olduğu, meslek hastalıkları sonucu yaşanan ölümlerin dahil olmadığı ifade edildi.

Açıklamanın devamında 11 Mart 2012’de Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında gerçekleşen çadır yangını sonucu 11 işçinin katledilmesine ilişkin dava sürecine dair bilgi verildi. Yargıtay’ın davayı Kayı İnşaat, iş güvenliği uzmanı, Marmara Park ve ECE firmalarının da yargılanmasına dönük bozma kararı verdiği aktarıldı.

7 Ocak 2013’te Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesesi bünyesindeki maden ocağında 8 işçinin katledilmesine ilişkin davada ise, kamu kurumu yöneticilerinin yargılanmasına izin verilmemesine karşın, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu karara karşı karar aldığı belirtildi.

İş cinayetlerinin durdurulması için sorumluların yargılanması gerektiği vurgulanan açıklama, 28 Nisan gününün İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talebiyle sona erdi.

“Soma davasında ‘sabotaj’ savunmalarına devam”
Nöbet eyleminin devamında Soma Katliamı davasına ilişkin Av. Berrin Demir konuştu. Son görülen duruşmada sanıkların “Ne olduğunu biz de bilmiyoruz, ne olduğunu kimse anlamadı, ‘FETÖ’, PKK sabotaj yaptı, kamuoyu baskısıyla cezalandırılmak isteniyoruz” demeyi sürdürdüklerini aktaran Demir bir sonraki duruşmada kararın okunacağını belirtti.

“AYM emsal bir karar aldı”
Av. Murat Kemal Gündüz de Kozlu davasında TTK yöneticilerinin yargılanmasına izin verilmemesi, buna itirazın da reddedilmesinin ardından AYM’nin aksi yönde karar vermesine değindi. Bu kararın iş cinayeti davalarında emsal niteliğinde olduğunu ifade eden Gürbüz, ocağın TTK tarafından 2008 yılında, madende galeri açmada hiçbir deneyimi olmayan Star isimli taşeron firmaya verildiğini, TTK’nın ocakta hata tespit etmesine rağmen ocağı kapatmadığını anlattı.

Son olarak, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin aileleri konuşmalar yaptı.

Özel Doğa Hastanesi’nde oğlunu kaybeden Erdinç Eroğlu kamu yöneticilerinin yargılanmasına ilişkin AYM kararının lehlerinde olduğunu belirterek daha önce bu yönde her başvurunun reddedildiğini hatırlattı. AYM kararlarına uyulması gerektiğini, mahkemelerden, kaymakamlık, valiliklerden bunu talep ettiklerini söyleyen Eroğlu, yargının da hukuku esas alarak hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Eroğlu, söz konusu kararı iş cinayeti davalarında “test edeceklerini” söyledi.
Nöbet eylemi iş cinayetlerine duyarlılık çağrısıyla sona erdi.