Soma Katliamı ile gündeme gelen taşeronlaştırmanın sağlık alanında da iş cinayetlerine yol açtığını söyleyen sağlık çalışanları Numune Hastanesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi
Ankara Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu ve SES Ankara Şubesi saat 12.30 sularında Ankara Numune Hastanesi’nde sağlık alanındaki taşeronlaştırma politikalarıyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Soma’da son yaşanan maden faciasından sonra sorumlunun taşeron şirketler ve AKP olduğunu belirten Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ebru Basa, “Ülkemiz iş güvencesi olmadan güvenliksiz ortamda, örgütsüz ve ucuz işgücü olarak çalıştırılan taşeron işçilerin iş cinayetlerinde her gün birer birer yaşamını yitirdiği bir ülke haline geldi. En son olarak Soma’ da benzer taşeronlaştırma politikalarının sonucunda resmi rakamlara göre 301 maden işçisinin ölümü yüreklerimizde unutulmaz bir acı bıraktı” dedi.
Acillerde çalışma ortamının kapasitenin üstünde, güvenliksiz ve uzun süreli çalışma bakımından madenlerdeki koşullardan farkı olmadığını söyleyen Basa, sağlık çalışanlarının da iş cinayetlerinden payını düşeni aldığına tanık olduklarını ifade etti. Geçtiğimiz hafta Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taşeron işçi olarak çalışan laboratuvar teknisyeni Recep Tepe’nin görevi sırasında kendisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne bağlı enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Basa, “Taşeronlaştırma politikası sonucu Soma’daki maden işçilerinin ölümü gibi bu sağlık çalışanı arkadaşımızın da ölümü cinayettir” dedi.
Aile hekimliğine geçişle birlikte tecrübeli pratisyen hekimlerin aile hekimliğini tercih ettiğini aktaran Basa, acil servislerde hekim açığının baş göstermesiyle hekim sayısının neredeyse yarı yarıya düştüğünü de sözlerine ekledi.