(18) Mevsimlik işçileri turizm sektörü de vurdu

Kamuoyuna daha çok tarım sektörü ile gelen mevsimlik işçilerin durumu turizm sektöründe de benzer bir tablo çiziyor. Turizm sektöründe mevsimlik işsizlik başat sorunlardan biri olurken, sendikalar ve meslek birlikleri bu sorunun aşılmasını istiyor.
 
Turizm sektörü özellikle Türkiye ekonomisi için kilit bir rol oynarken, kamuoyunda daha çok tarımla birlikte anılan mevsimlik işçilerin yaşadıkları problemler turizm için de geçerli. Turizm sektörü genel olarak yaz ayları ile birlikte anılırken, bu durum sektörde çalışan işçiler için sorun yaratıyor. Sektörde ağır çalışma koşulları ve sosyal hakların yoksunluğu göze çarparken, işçiler için bir sorun da mevsimsel işsizlik oluyor.

DİSK’e bağlı Dev Turizm İş Başkanı Mustafa Yahyaoğlu da bu soruna dikkat çekiyor. Yahyaoğlu yaptığı açıklamada “turizmde sektörün yılın tamamına yayılamadığına” işaret ederken, “turizm sektöründe çalışan işçilerin de bu işsiz ve işlevsiz kaldığını” ifade ediyor. “Sadece Antalya’da 400 binden fazla işçinin kış aylarında işsiz kaldığını” ifade eden Yahyaoğlu, “Sektörün ana problemlerinden birinin bu olduğuna dikkat çekiyor.  TÜİK verileri de benzer bir doğrultuyu gösteriyor. 10.Kalkınma Planın’da da geçen araştırmalara göre yalnızca 200 binden fazla turizm işçisi bu dönemde başka işlerle uğraşmak zorunda kalıyor. Yahyaoğlu çözümün “doğru politika ve planlama olduğunu” söylüyor.

SEKTÖRDE İŞÇİLERİN SOSYAL HAKLARI BULUNMUYOR

Öte yandan sektörün devamlılık arz etmemesi ve geçici işçiliğin yaygın olması işverenler açısından emekçilerin daha fazla sömürülmesine sebebiyet veriyor. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı araştırmaya göre turizmden elde edilen net gelir 23 milyar dolardan fazla. İşçilere göre bu gelirler kendilerinin daha fazla vermesi ile sağlanırken, sektörde işçilerin sosyal hakları bir hayli kısıtlı olduğu gözlemleniyor.

Kafe Bar Çalışanları Birliği’nin Antalya’da yaptığı örgütlenme çalışmaları ile ilgili İleri Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede sektör denilince akla Antalya’nın geldiği ve burada çalışma saatlerinin ortalama 14 saate çıktığı belirtiliyor. Sektör hem mevsimlik işçiler, hem de sürekli işçiler açısından zorlu koşullara sahipken, işverenler açısından adeta bir cenneti andırıyor.