Bak şu konuşana!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ermenek ve Torun Center’daki iş cinayetleriyle ilgili yaptığı açıklamada; kâr hırsından yakındı.

“Yaşadığımız bu acılar, sorunun mevzuattan ziyade; farkındalık eksikliğinden, insan hayatını hiçe sayan kâr hırsından ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini gereksiz bir maliyet olarak gören zihniyetten kaynaklandığını bize göstermektedir.” dedi.

Madenlerde özelleştirme, taşeron ve rödovans sisteminin AKP hükümeti döneminde olağanüstü arttığı, kâr hırsının sektöre egemen olduğu düşünüldüğünde Bakan Çelik’in açıklaması elbette çelişkili.

301 işçinin yaşamının yitirdiği Soma’ya “sağlık gerekçeleri” ile gitmeyen, Ermenek’e giden ama orada da duramayarak diğer iki bakanı ‘yalnız’ bırakan Çelik, daha önce yaptığı açıklamada topu yine “insanların sorumsuzluğu”na atmış, hükümetin sorumluluğunu es geçmişti.

Bakan Çelik, bakanlığı döneminde, tüm eleştiri ve önerilere rağmen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda sendikaların, meslek örgütlerinin ve uzmanların önerilerini dikkate almamış, “İşyerlerinin tamamını denetlememiz mümkün değil” demişti.