(3) Soma'nın patronu Alp Gürkan için ihraç kararı: Mesleğin şerefine zarar verdi

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez maden ocağının sahibi Alp Gürkan, 'meslek şeref ve haysiyetine zarar verdiği' gerekçesiyle Jeoloji Mühendisliği Odası'ndan ihraç edildi. İhraç gerekçesinde Gürkan’ın asli sorumlu olduğuna dikkat çekilirken, yaşanan facianın doğru bir işletmecilikle önlenebilleceği vurgulandı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, “301 maden emekçisinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak; sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri‘nde Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş olan 311 üye sicil numaralı TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’na kayıtlı olan jeoloji mühendisi Alp Gürkan hakkında yürütülen kovuşturma sonunda TMMOB Kanunu uyarınca ‘odadan ihraç cezası’ ile cezalandırılmasına karar verilmiş ve karar 15 Mayıs 2015 tarihinde TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından onaylanmıştır" denildi.

'FACİAYA SEBEP OLDU'
Açıklamada, Gürkan’ın mesleğini ve görevini kişisel ya da bir grup adına çıkar sağlamak için bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uyguladığı kaydedildi. Bunun meslekten ihraç kararına neden olan başlıca sebep olduğuna dikkkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı; "Öngörülebilir ve alınacak tedbirlerle önlenebilir olmasına rağmen teknik, idari ve işletmecilik anlamındaki ihmal ve kusurların gidermeyerek iş cinayeti niteliğinde bir faciaya sebep olmuştur. Açıklamalarında jeoloji mühendisi olduğunu özellikle ifade ederek; mesleği, meslektaşlarını kamuoyu nezdinde küçük düşürerek meslek şeref ve haysiyetine zarar vermesi ve kovuşturmaya sebep teşkil eden konuyla ilgili sorumluluğu sorumluluğu bulunduğu tespit edilmiştir. Mühendislik ve teknikte kaydedilen aşama, bilimsel gerçekler, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda dünyada gelinen nokta ve maden işletmeciliğinin nasıl olması gerektiği konusunda kazanılan bilgi ve birikim dikkate alındığında, yaşanan facianın doğru bir işletmecilikle pekala önlenebilirdi."