Torun Center cinayetinde Bakanlığa takipsizlik!

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torun Center inşaatında meydana gelen, 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın 5. duruşması bugün görüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Çalışma Bakanlığı ve TOKİ yetkilileri hakkında ayrı olarak yürütülen soruşturmanın takipsizlik kararıyla sonuçlandığı ortaya çıktı. Ölen işçilerin aileleri ve avukatları, bu karara itiraz edeceklerini duyurdu.

ŞAHİT İFADELERİNE TEPKİ
İşçi yakınları ile şahitlerin dinlendiği duruşmada, tutuksuz sanıkların yurtdışı yasağının kaldırılması talebi reddedildi. Geda Major ile işveren arasındaki maillerde ve bazı sanıkların ifadelerinde asansörde sabah arıza olduğu belirtilmişken, şahit olarak dinlenen Mehmet Hanifi Giray’ın asansörün arızalı olmadığını söylemesi, ailelerin tepkisini çekti. Diğer şahit Ercan Klaguz ise Giray’ın aksine asansörün sık sık arıza yaptığını, o gün de arızalı olduğunu belirtti. Klaguz, iş güvencesi olmayan koşullarda çalışıldığını, operatörlere eğitim verilmediğini, olaydan birkaç ay önce yaşanan iş cinayetinin ardından inceleme yapan müfettişlerin tespit ettiği eksikliklerin giderilmediği de kaydetti.

Dava 16 Ekim’e ertelenirken ailelerin avukatlarından Yıldız İmrek karara tepki gösterdi. İmrek, “Bu olay kaza değil cinayet. Adil bir yargılama ve etkili bir ceza sistemi iş cinayetlerinde caydırıcı olacaktır” dedi.