Yalvaç'ta ölen mevsimlik işçiler için kamu davası bile açılmadı

Manisa'da dün 15 mevsimlik tarım işçisinin kamyonette hayatını kaybetmesi akıllara geçen yıI Isparta Yalvaç’ta 17 mevsimlik tarım işçisinin ölümünü getirdi.

Geçen sene Yalvaç'ta midibüsün devrilmesi sonucu şoförle birlikte ölen 16 mevsimlik tarım işçisiyle ilgili olayda tek suçlu ölen şoför olduğu gerekçesiyle kamu davası bile açılmadı.

31 Ekim 2014’te Konya'nın Akşehir İlçesi'nden elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne götüren midibüs Yalvaç İlçesi'nde devrilmiş. Sürücü ve 16 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmişti.

Midibüsün sürücü dahil 24 kişi kapasiteli olduğu, ancak 46 kişinin bindirildiği ortaya çıkmış, araçta 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edilmişti. Eski model midibüsün kaza yerine 1 kilometre kala rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği, bu sırada yük fazlalığından dolayı freninin patlaması sonucu kontrolden çıktığı belirtilmişti.

Şoför öldü diye takipsizlik verilmiş

bianet’e konuşan ölen işçilerin ailelerinin avukatlarından Hüseyin Arabacı, kazada tam ve tek taraflı kusurlunun şoför olduğu ve onun da ölmesi sebebiyle takipsizlik kararı verilerek kamu davası açılmadığını söyledi.

“Şoför öldüğü için dava açılacak kimse kalmadı, bu durumda takipsizlik verildi. Aile şikayet etse de durum değişmeyecekti. Ailelerin açtığı tazminat davası devam ediyor. İşçiler yolda toplanıp orada tarlalara çalışmaya gidiyor. Yani kimin nereye gideceği, dolayısıyla patronun  kim olduğu belli değil. Tazminat davası devletin yapmayı zorunlu kıldığı ‘Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası’* için açıldı. Halen sürüyor."

Ceza davası açılmazsa ihmaller zinciri ortaya çıkmaz

Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin gönüllü hukukçularından Erbay Yucak, ceza soruşturması açılmadığı için kazada oluşan diğer ihmallerin araştırılamadığına dikkat çekti.

“İş cinayetleri davasında baştan beri iddia ettiğimiz şey bütün sorumluların yargılanması. Her iş cinayeti bir ihmaller toplamıdır. Bu olayda şoförün tek başına ihmali üzerinden yargılama yapılamaz. Ceza davası açılsaydı Emniyet Müdürlüğü, Trafik Şube Müdürlüğü’nün görev ve sorumlulukları ve varsa ihmalleri ortaya çıkacaktı. Yine karayollarına ait bir eksiklik varsa bu da ortaya çıkabilirdi.  

"Yani şoför kapasite üstü yolcu taşıyorsa bunu kim denetliyor? Güvenli taşımacılıktan sorumlu, bunun denetimini yapacak olan birimlerin ihmalleri araştırılmamış.” (NV)

* 2004'te zorunlu kılınan "Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası" yurtiçi ve uluslararası yolcu taşımacılığı kapsamında seyahat eden yolcuları, sürücüleri ve yardımcılarını, taşımacılık hizmetinin başlangıcından bitimine kadar geçen seyahat süresi içinde, duraklamalar da dahil olmak üzere, maruz kalacakları her türlü kazaların neticelerine karşı belli şartlar çerçevesinde teminat altına alıyor.