AKP’nin taşeron işçiye yalanları devam ediyor

Taşeron işçilerin çalışma koşullarını düzenlemeye yönelik torba yasada AKP tarafından kadük bırakılan uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Yasa ile Bakanlar Kurulu, işyerlerinde hangi hizmetlerin alımının yapılacağına dair “asıl iş”, “yardımcı iş” tanımlarının yapılmasıyla görevlendirilmiş fakat yasanın üstünden 13 ay geçmesine rağmen kabine buna dair yönetmelik veya genelge yayımlamayarak fiilen taşeron sistemin eskisi gibi sürmesini sağlamıştı.

Bugün Hürriyet gazetesinde yayımlanan Hacer Boyacıoğlu imzalı haberde, yasa uyarınca taşeron işçilerin kendi alanları dışında çalıştırılmaması, çalıştırıldıklarında bürokratların ceza almasını öngören maddelerin de ertelendiği ortaya çıktı.

1 Eylül 2014’te Resmi Gazete’de yayımlandı

Taşeron çalıştırmaya dair en kapsamlı düzenleme 1 Eylül 2014’te Resmi Gazete’de yayınlanan 6552 sayılı torba kanunla yapıldı. Kamuda işçilerin hileli yöntemlerle taşeron bünyesinde çalıştırılmasının önüne geçme hedefi ile hazırlanan yasa, asıl işi yapan işçilerin taşeron çalışamayacağına dair yürürlükteki 4857 Sayılı İş Kanunu’na nazaran ayrıntılı düzenlemeler içeriyordu.

Torba kanunun 10. maddesiyle, kamu kurumlarında hangi alanlarda taşeron çalıştırılabileceğine ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’nın bir liste hazırlaması bu listeye göre de, Bakanlar Kurulu tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hangi alanlarda personel hizmet alımı yapabileceğini ilan edecek ve kamu kurumlarının her alanda taşeron işçi alımı yapması engellenecekti.

Böylece taşeron çalışmanın kangren haline gelen muvazaalı çalışma sorunun çözülmesi hedeflenmişti. Fakat yasa 13 aydır yürürlükte olmasına rağmen Bakanlar Kurulu taşeron alımlarını sınırlayacak listeyi yayınlamadı.

Bürokratlar istedi yasa ertelendi

Bugün yayımlanan haberde yasanın yalnızca Bakanlar Kurulu’na dair kısmının hayata geçmediği ortaya çıktı. Kamuda taşeron olarak çalıştırılan işçilerin sözleşmedeki iş dışında başka bir işte çalıştırılmayacağı, çalıştırıldığı taktirde iş yeri sahiplerinin ceza alacağı maddesine 23 Nisan 2015’te meclis kapanmadan bürokratların baskısı üzerine tek cümlelik bir madde eklenerek değiştirildi. Yasa yürürlüğe girmeden 1 Ocak 2016’a ertelendi.
 
 
Sendika.org