(13) Eskişehir'de uzun çalışma saatleri iş cinayetlerini arttırdı

Eskişehir’in 71 Evler Mahallesi’nde 2015 yılında AKP’li bakanların katılımıyla temeli atılan ve 2017’de tamamlanması planan Şehir Hastanesi’nin yapımı gecikince işçilerin çalışma saatlerinin arttırıldığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı’nın “akıllı hastaneler” projeleri arasında yer alan ve Kamu-Özel İşbirliği modeliyle yapılan inşaatta 4 ayda 2 iş cinayeti yaşandı.

4 ayda 2 işçi yaşamını yitirdi

Türkiye’de en fazla iş cinayetinin yaşandığı sektörlerin başında gelen inşaat alanında çalışma saatlerinin arttırılmasıyla iş cinayetlerinde de artış gözlendi. 13 Ekim 2016 tarihinde 19 yaşındaki Murat Kazık adlı işçi, şefi tarafından temizlemesi amacıyla beton makinasının içine girmeye zorlanmış ve ardından Kazık’ın makinanın içinde olduğundan habersiz olan başka bir işçinin makinayı çalıştırması sonucu yaşamını yitirmişti. Son olarak Ali Torun adlı bir işçi de 20 Şubat tarihinde 2 buçuk ton ağırlığındaki demirin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Yüzde 99 ihmal var

Murat Kazık’ın babası Muharrem Kazık, hem oğlu Murat hem de işçi Ali Torun’un ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini düşünüyor. Murat Kazık’ın taşerona bağlı olarak çalıştığını söyleyen baba Kazık, şunları söyledi: “Normal şartlar altında bu beton santrallerine ustada da, yağcıda da bir çip vardır. Bu ikisi bir araya gelmeyince makina çalışmıyor. Bir de beton santralinin kapağı açıktı. Kapak açıkken yine santral çalışmıyor. Elektrik arızası varmış. Bir hafta öncesinde bildirmişler, patronları da çok pahalı diye yaptırmamış. Bu olayda işverenin yüzde 99 ihmali var. Açık ve net konuşuyorum bir iş kazası daha olur. Çünkü orda iş güvenliği diye bir şey yok.”

Ölümlerin yaşanması kaçınılmaz

Murat’ın sabah sekizde işe gittiğini ve gece saat 03:00’e kadar mesaiye kaldığına dikkat çeken baba Kazık, “İnsan hayatını çok gereksiz görüyorlar orda. Oradaki işçiyi meta olarak kullanıyorlar, anlatabiliyor muyum? Ben ifade verecek insan bulamadım o firmayla şu an yaklaşık 150 işçi mahkemelik, tazminat almak için uğraşıyorlar. İnsan yürürken karıncaya basmaya çekinir ama insanın bunların yanında değeri yok” diye konuştu. Murat’ın yaşamını yitirmeden bir gün önce iş bıraktığını söyleyen baba Kazık, “Olayın yaşanmasından bir önceki gece Murat ‘ben işi bıraktım beni sabah uyandırmayın’ demişti bize. Ama sabah bizden habersiz işe gitmişti. O mu işe gitti onlar mı arayıp çağırdı bilmiyorum. Ama çalışma şartları çok ağır 1 buçuk 2 ay sonra bu şartlarda ölümler tekrar yaşanabilir” dedi.

Oy toplamak uğruna canlar tehlikeye atılıyor

Eskişehir’de yaşanan iş cinayetlerini takip ettiklerini söyleyen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise konuya dair yaptığı konuşmada, inşaatlarda genellikle işin yetiştirilmesi için arttırılan saatlerin iş cinayetlerini de arttırdığını söyledi. Çerkezoğlu, “Bu hastaneler özellikle iktidarın popülist politikalarının aracı halinde. Bunun için seçim öncesi, referandum öncesi oy toplamak, halkın gözünde sağlık politikalarını daha olumlu hale getirmek için yaptıkları şeyler. Ve bu inşaatları yetiştirmek için de çok uzun çalışma saatleri uygulanıyor. İnşaat sektörü gibi son derecede riskli, ağır ve tehlikeli bir iş kolunda böyle bir çalışma sistemi sonucunda ciddi biçimde hak kayıpları ve iş cinayetleri doğuruyor” dedi. Çerkezoğlu, önümüzdeki günlerde Eskişehir Şehir Hastanesi’nde araştırma yapmayı planladıklarını söyledi.