Peri Suyu'na 'Limak özel kuvveti'

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Peri Suyu’na giren Limak A.Ş’yi durdurmak bölge halkına kaldı. Şirketin özel güvenlikçileri şirkete engel olan Peri Suyu halkına saldırdı. Saldırıyı uzaktan izleyen jandarma daha sonra yasanın uygulanması için direten köylüleri gözaltına aldı.

Limak A.Ş, Tunceli, Elazığ sınırında bulunan Peri Suyu Vadisi’ne yapımı planlanan Pembelik Barajı için bölge halkının iradesi ve mahkeme kararına rağmen ısrarını sürdürüyor. Acele kamulaştırma ile çalışmaları başlatılan fakat Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulan Peri Suyu Pembelik Barajı özel güvenlik terörü eşliğinde hayata geçirilmeye çalışılıyor. Limak A.Ş’ye bağlı özel güvenlik görevlileri 18 Nisan’da jandarma desteği ile inşaat çalışmasının başlaması için harekete geçti. Peri Suyu halkının verdiği bilgiye göre inşaata engel olmak isteyen köylülerin barikat kurarak çalışmaları engellemesi üzerine 80 kişilik özel güvenlik ekibi köylülere silah ve kalkanlarla saldırdı. Saldırının gerçekleştiği bölge jandarma sorumluluğunda olmasına rağmen jandarma saldırıya müdahale etmedi. Saldırının ardından ise saldıran özel güvenlikçileri değil saldırıya uğrayan köylüleri gözaltına alarak Nazimiye Karakolu’na götürdü. Köylüler aynı gece savcılığa çıkarılıp ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Bu olayın ardından şirket yetkilileri “çalışmalarına engel olanları, karşılarına çıkanları bundan sonra kendi yöntemleri ile susturacaklarını” söyleyerek köylüleri tehdit etti.

Peri Suyu halkı tarafından yapılan açıklamada “Limak özel kuvvetlerinin” 26 Nisan itibariyle köylülere saldırı için yeniden hazırlığa başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada tüm doğa ve yaşam savunucuları Peri Suyu halkı ile dayanışmaya çağrıldı.


Sendika.Org