(3) Ölüm yetmedi, işten atıyorlar

Ağır çalışma koşullarında düşük ücretlerle çalışmaya mahkum ettirilen, düşük iş güvenliği nedeniyle sık sık iş cinayetine kurban giden maden işçileri hakkında ibretlik bir genelge yayınlandı. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan imzalı genelgede, ücretleri üzerinde haciz bulunan işçiler iş güvenliğini tehlikeye atıyor ve 1 yıl içinde iş akitleri feshedilecek.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan'ın 9 Ocak'ta yayımladığı genelgeye göre, ücretleri üzerinde haciz bulunan işçilerin 1 yıl içinde bunu kaldırmamaları durumunda iş akitleri feshedilebilecek. İnan'ın yayımladığı genelgede, kurumun taş kömürü üretim faaliyetlerinde bulunduğu, yürütülen işlerin ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer aldığı belirtildi.
 
Kurumda çalışan işçilerin çoğunluğunun yer altında istihdam edildiği ifade edilen genelgede, iş yerlerinde büyük çoğunluğu yer altında çalışan işçilere ait icralık dosyaların bulunduğunun tespit edildiği bilgisi verildi.

'İŞİ DEĞİL, BORCU DÜŞÜNÜYORLAR'
 
Genelgede işçilerin bu denli ağır çalışma koşullarında çok düşük ücretlerle çalıştırılması hakkında en ufak bir açıklama yapılmazken, "icralık duruma düşen işçilerin akıllarının sürekli iş harici konularla meşgul olması ve konsantrasyon problemi yaşamalarının muhtemel bulunması nedenlerinden dolayı işlerini dikkatli yapamama olasılığı bulunmakta, kendilerinin ve yanında çalışanların sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük risk oluşturmakta, bu da dolayısıyla iş verimini olumsuz yönde etkilemektedir" denilerek iş kazalarının sorumlusu olarak 'borçlu işçiler' gösteriliyor.

MUHASEBEYE ZAMAN KAYBI!
 
Genelgedeki ibretlik açıklamalar bununla da bitmiyor. İcralık duruma düşen işçilere ilişkin kararlara ait dosyaların takibinin işletmelerin yoğun mesai harcamasına yol açtığı bildirilen genelgede, "Sık sık haciz ve icralık duruma düşen işçilerimizle ilgili kararlara ait dosyaların takibini ve işlemini yürüten personel, muhasebe ve hukuk birimlerimizi yoğun mesai harcamak zorunda bırakıp önemli zaman kaybına neden olmaktadır'' açıklaması yer alıyor.

İŞ AKİTLERİ FESHEDİLSİN!
 
İş sağlığı ve iş güvenliğinin yetersizliğinin iş kazalarındaki yerini sorgulamayan genelgede Burhan İnan, çok sayıda icra takibi ve ücretinde hacizler bulunan işçilerin belirlenmesi istedi ve şu talimatı verdi:
 
''Bu işçiler, borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları için yazılı olarak uyarılacak ve kendilerine bir yıl süre verilecek. Verilecek bu sürenin sonunda halen icra ve hacizleri kaldırmaya yönelik işlem yapmayan veya yeni hacizlere maruz kalan işçilere; 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 18. ve 19. maddeleri uyarınca savunmaları alınmak suretiyle iş akitlerinin feshedileceği kendilerine yazılı olarak tebliğ edilecek. Yapılan yazılı tebligata rağmen durumlarında değişiklik olmayan işçilerin iş akitleri fesih edilecek.'

YİNE ZONGULDAK, YİNE ÖLÜM
 
Öte yandan, TTK Genel Müdürü İnan'ın açıklamalarının mürekkebi kurumadan, Zonguldak'tan bir iş cinayeti haberi daha geldi.   Kent merkezine bağlı Gelik Beldesi’nde özel bir şirkete ait maden ocağında göçük yaşandı. Göçük altında kalan bir işçi hayatını kaybederken, 1 işçi de yaralandı. 
   
KİM NE DEDİ: 
 
Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün: Açıklanan genelge ile birlikte adeta nutkumuz tutulmuş durumda. İş cinayetlerinde ölen arkaşlarımızın kanı kurumadan böyle bir genelgenin yayınlanması olacak iş değil. Hem ahlaki değil, hem de hukuki değil. Bu zihniyet, Türkiye'de işten atmaların da ne kadar kolaylaştığını da gösteriyor. TTK Müdürü İnan bunlarla uğraşacağına, üretimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine kafa yormalıydı. Maden sektöründe çalışan işçiler asgari ücretin altında bile ücretle çalıştırılabiliyor. Kamuda ise bu rakam 1000 lirayı az da olsa geçiyor. Ancak daha da önemli olan konu, işçilerin güvenli ve rahat çalışabileceği, iş güvenliğine ilişkin önlemlerin alınması gerekiyor. Genelgenin iptali için hemen dava açacağız. TTK Müdürü Bülent İnal'ın da görevine derhal son verilmelidir.

TTK Müdürü istifa etsin!
 
Madenlerde yaşanan iş cinayetlerine ilişkin ÖDP Zonguldak İl Örgütü, TTK Genel Müdürü ve Kozlu Müesese Müdürü'nün istifasını istedi. İl örgütü tarafından yapılan açıklamada  yeraltı işletmeciliğinde taşeron sistemi sürdükçe, faciaların süreceği belirtilerek "Kozlu iş cinayetinin yüklenici firmasını Zonguldak kamuoyu yakından tanıdığı Star AŞ dir. İşçilerin maaşlarını sürekli, aksatan, işçileri ile çifte sözleşme yapan, söz verdiği ücreti vermeyip, işçiler eylem yapınca biz onların ücretlerini bankaya yatırıyoruz diyen işçilerin emeklerini karşılığını ödeme konusunda sorunlar çıkaran bu firmanın sözleşmesini TTK Yönetim Kurulu şimdiye kadar fesh etmesi gerekirdi" dendi. TTK Yönetimi'nin Star Aş'nin sözleşmesini fesih etmesi için hala neyi beklediği sorusunu soran açıklamada, 'Yeraltı madenciliğin yapısına uymayan, taşeron sistemine acilen son verilsin' çağrısı yapıldı.