OSTİM-İVEDİK, unutmadık unutturmayacağız!

OSTİM ve İVEDİK Organize Sanayi Bölgesi’nde meydana gelen patlamalarda yaşamını kaybeden işçiler aileleri tarafından patlamaların olduğu yerde anıldı, iş cinayetleri lanetlendi. Aileler patlamanın olduğu yerlere karanfil bıraktılar. Aileler, yeni iş cinayetleri olmasın, suçlular cezalandırılsın diye mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.

İlk anma ikinci patlamanın olduğu yer olan Metsan önünde yapıldı. Metsan önüne gelindiğinde enkaz halindeki fabrikanın boydan boya ince sac tabakası ile kapatıldığı görüldü. Aileler bu duruma “enkazı kapatıp utançlarını gizlemeye çalışıyorlar” diye tepki gösterdiler. Fabrika önünün 5 gün önce kapatıldığı öğrenildi. Fabrika önüne karanfiller bırakıldı.

Aileler adına burada bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı patlamada hayatını kaybeden Makine mühendisi Dilek Gürer‘in kardeşi Demet Gürer okudu. Açıklamada “Bir yıldır yakınlarımız toprak altında. İki yıldır her gün yüreklerimizde meydana geliyor patlama” diyen Gürer, iki yıldır acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu söyledi.

Ekmek mücadelesinin yeni işçilerin hayatına mal olmaması için mücadele ettiklerini vurgulayan Gürer, “İş güvenliğinin sağlandığı daha insani çalışma koşullarının yaratılmasını istiyoruz” dedi. Bu nedenle iki yıldır “İş kazası değil bu bir cinayet” diye haykırdıklarını vurgulayan Gürer, OSTİM ve İvedik’i unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını kaydetti. Gürer, bugüne kadar kendileri ile dayanışma içerisinde olan bütün kişi ve kurumlara teşekkür etti, “Biliyoruz ki sesimiz güçlendikçe duyulur, görülür olacağız. Biliyoruz ki suskunlaşmış vicdanlara, sesimiz güçlendikçe ulaşacağız. Gözünüz, kulağınız, varlığınız, vicdanınız bizimle olsun”

Açıklamanın ardından fabrikanın önüne karanfiller bırakıldı. Basın açıklamasının okunmasından sonra “OSTİM-İVEDİK’İ UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ” pankartı arkasında kortej oluşturuldu. Birinci patlamanın olduğu yere doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca patlamalarda hayatını kaybeden işçilerin isimleri anıldı ve unutmadık sloganı haykırıldı.

İkinci patlamanın olduğu yere gelen aileler kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını ve karanfilleri fabrikanın önüne bıraktılar.
Patlamada hayatını kaybeden Dursun Kavak‘ın ablası Sibel Kavak burada bir açıklama yaptı. Kavak yaptığı açıklamada Gaziantep‘te galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamada 8 işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, iş cinayetlerinin hala devam ettiğine dikkat çekti. KAVAK, mahkeme sürecinin hala devam ettiğini, bilirkişi raporunun hala gelmediğini belirterek 22 şubatta yapılacak olan 12. duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardında Ostim İşçi Sağlığı Meclisi bileşeni bir galvaniz işçisi de bir konuşma yaptı.
Galvaniz işçisi sağlıklı ve güvenceli koşullarda çalışmayı talep ettikleri için işten atıldıklarını, yaptıkları direnişin basıncı ile göstermelikte olsa denetimler yapıldığını belirtti. Galvaniz işçisi, Ostim ve İvedik’te yaşamını kaybeden işçi arkadaşlarını unutmayacaklarını dile getirdi.

İşçi Meclisi
okurlarının da katıldığı anma etkinliği “Ostimi unutma unutturma”, “İş kazası değil bu bir cinayet”, “Sorumlular yargılansın” sloganları ile sonlandırıldı.

Devrimci Proletarya