(16) Deniz otobüsü kazasının ardından: Gazlı bez bile yoktu...

Geçtiğimiz günlerde yaşanan İDO kazasının ardından yolcular oldukça tepkili. Deniz otobüsünde gazlı bez bile olmadığı belirtiliyor.

İDO ’ya ait deniz otobüsünün 8 Şubat Cuma günü yük gemisiyle çarpışmasının ardından 4 yaralı hastaneye kaldırılmıştı. Yoğun bakımdan yeni çıkan hastaların aileleri, İDO’nun ciddi ihmali olduğu ve kazayı örtbas etmeye çalıştığı kanaatinde.

Radikal gazetesinden Elif İnce'nin haberine göre, kazazedelerden Ezgi Tüzün ise change.org sitesinde başlattığı imza kampanyasında İDO’nun soruşturularak cezalandırılması için çağrıda bulundu. Radikal ’e konuşan kazazedeler, mürettebattan kimsenin yolculara yardım etmediğini, gazlı bez bulamadıkları için birbirlerinin yaralarını koltuk kılıflarıyla sardıklarını anlattı.

International Hospital’da görüştüğümüz Nihan ve Erkan Ökten çifti, ezilen arka uçta, cam kenarında oturuyordu. 28 yaşındaki Nihan Ökten, 6 saatlik ameliyattan sonra 3 gün yoğun bakımda kaldı. Ayak bileği, işaretparmağı ve ön dişleri kırıldı, köprücük kemiğinin yerine implant takıldı. Eşi Erkan Ökten yırtılan kafa derisi dikildikten sonra 2 gün yoğun bakımda kaldı. Ökten’in babası Hikmet Erkli, deniz otobüsü kaptanının yüzde 100 hatalı olduğu kanaatinde: “Denizde öncelik yük gemisinindir. Burada kaptan ‘Kurtarırım’ diyor ama arkadan darbe alıyor. Elbette kasti bir hata olduğunu düşünmüyoruz ama deniz otobüsünü ehli olmayana kullandırırsan olacağı budur.”
 
‘Örtbas etmeye çalıştılar’
 
Erkli, olay gecesini şöyle anlattı: “Çocukları Çapa Acil’de sedyede buldum. Kızım kanla kaplıydı, sadece gözleri gözüküyordu. Erkan’ın kanını durdurmaya havlu yetiştiremedik. Ben çocukları Çapa’dan çıkarıp International Hospital’a götürmek isteyince İDO yetkilileri kabul etmedi, ‘Çıkaracaksanız kesinlikle Medical Park ’a götürmemiz lazım, hocalar bekliyor’ diye baskı yaptılar. Herhalde kapıya kilit vuracaklar ve olay kapanacak diye düşündüler... Tam 3 saat hastaneden çıkmak için izni almaya çalıştık. İDO yetkilileri kimseye bilgi vermememizi tembih etti. Meseleyi örtbas etmek istiyorlar, hastaneden rapor almak için bile iki gün uğraştık.”

Yaralılara yardım eden yolculardan biri de Onur Gürel: “Bir yolcunun başında çok ciddi kanama vardı. İlk 5 dakika adını bile hatırlayamadı. Kanı durdurmak için 4-5 koltuk kılıfını üst üste koydum. Karada gelen sağlık ekibi de sayı olarak yetersizdi. Erkan Bey’in serumunu bana tutturdular, koluna girip ambulansa ben bindirdim. Kimse bana ‘İyi misiniz, bari tansiyonunuza bakalım’ bile demedi. Her şey çok acemice yapıldı.”

Change.org’da kampanya başlatan tasarımcı Ezgi Tüzün, “Herkes kan revan içinde çığlık atarken tek bir mürettebat bile yardım etmek için gelmedi. Zaten onlar da panik içindeydi. Şoktan çıkınca kendimiz akıl edip can yeleklerimizi giydik. Gemide ne bir ilkyardım çantası, ne eğitimli bir mürettebat ne de böyle durumlar için önceden çalışılmış bir acil durum planı vardı” diye konuştu.

Amerikan Hastanesi’nde tedavi gören 27 yaşındaki Özlem Gelegen’in babası Tarık Gelegen kızının kafatasında kırıklar olduğunu ve beyin kanaması geçirdiğini söyledi. Beyin ameliyatı sonrası 2 gün yoğun bakımda kalan Özlem Gelegen’in ikinci operasyon geçirmesi gerekecek. Baba Gelegen, “Kızımın kendine geldikten sonra anlattığına göre çok lodos olmasına rağmen gemi çok hız yapmış, herkes allak bullak olmuş kazadan önce. Deniz otobüsünün kaptanı hızla tankeri geçmeye çalışınca arkadan darbe almış” dedi. Aile, İDO’ya dava açmayı düşünüyor.

İDO: Soranlara ‘Can yeleği giyin’ denmiş
 
Yolcuların iddialarını yanıtlayan İDO yetkilileri, “Şehir içindeki deniz otobüslerimizin tümünde dört personelin yanında büfe ve temizlik hizmeti veren kamarotlar olur. Mürettebatımız bu konuda defalarca eğitim aldı, tüm gerekenler yapıldı. Her gemimizde can yeleği ve ilkyardım malzemesi de var. 33 yolcumuzdan da farklı tepkiler alabiliyoruz. Eğer koltuk kılıfı kullanmışlarsa kendilerine gazlı bez verilmediğinden değildir. Can yeleklerinin giyilmesi için bir anons yapılmamış ama gemici kendisine soranları ‘Can yeleklerinizi takın’ diye yönlendirmiş” dedi. Yetkililer, hastalara Medical Park’a gidilmesi yönünde bir baskı yapıldığı iddiasını yalanladı.