Bakanlık da ölen işçiyi suçladı

Zonguldak Kozlu’da 8 maden işçisi, Star İnşaatın işlettiği bir kömür ocağında 630 metre derinlikte, metan gazı sıkışması sonucu yaşamını yitirmişti. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ölen işçileri suçlayan bir genelgeye imza attı ve icralık işçilerin ölümlere sebep olduğunu iddia etti. Bununla da kalmadı, yayınladığı genelgede, icralık işçilerin bu durumlarını “düzeltmedikleri” takdirde, iş akitlerinin fesh edileceğini bildirdi.
 
Tepki çeken açıklamaya Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan da destek geldi. Bakanlık konuyla ilgili İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in verdiği soru önergesine cevabında, genelgenin “yanlış anlaşıldığını” iddia etsede işçileri suçladı.
 
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması istemiyle verilen önergede, TTK’nın genelgeyi yayınlayanlar hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığı, işçilerin icralık olmasında hükümetin bir payının olup olmadığı, yetkililerin madende gerekli incelemeleri yapıp yapmadığı sorulmuştu.
 
DİKKATSİZ, TEDBİRSİZ, DİSİPLİNSİZ OLAN YİNE İŞÇİ
 
Bakanlığa bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan sorulara gelen yanıtta şu ifadeler yer aldı: “Yüklü miktarda borcu bulunan işçilerin devamsızlık yapma, hastane izni kullanma ve istirahat alma oranları yüksektir ve önemli bir kısmı iş kazası geçirmiştir. Bu durum, işçilerin işyerlerinde daha dikkatsiz ve tedbirsiz davrandıklarını göstermektedir. Söz konusu personelin, iş güvenliği açısından diğer mesai arkadaşlarını etkileyebileceği, dikkatsiz, tedbirsiz ve disiplinsiz davranışları nedeniyle özellikle yer altı işyerlerinde vahim olaylara ve kazalara neden olabilecekleri değerlendirilmiştir.”
 
O GENELGE DEĞİŞTİRİLMİŞ
 
Genelgenin yanlış anlaşılmalar nedeniyle geri çekildiğinin belirtildiği cevapta konuyla ilgili yeni bir genelge yayınlandığı belirtildi. Ancak yeni genelge de  önceki gibi işçileri suçlamayı sürdürüyor. Genelgede şu ifadeler dikkat çekiyor: “İcralık durumdaki işçilerin borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları veya azaltmaları konusunda yazılı olarak uyarılmaları, bu işçilerin düştükleri zor durumdan kurtarılmaları, motivasyonlarının artırılması için eğitim programlarının düzenlenmesi ve çalışanların aile birliği, iş sağlığı ve iş güvenliğinin devam ettirilmesi gibi hususları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.”
 
SADECE PARA CEZASI VERMİŞLER
 
Levent Tüzel’in aynı konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine verilen cevap, kazanın asıl sorumlularını gözler önüne seriyor.
 
Bakanlık tarafından Tüzel’in sorularına verilen cevapta, 2010 ile 2012 yılları arasında madende birçok kez denetleme yapıldığı, birçok nokson bulunduğu ancak sadece para cezasıyla yetinildiği anlaşılıyor.