'27 yıldır öfkeliyiz, öfkemiz giderek büyüyor'

Çernobil Nükleer felaketinin yıldönümü dolayısıyla yürüyüş yapan Karadeniz İsyandadır Platformu, "27. yılında HES'lere, termik ve nükleer santrallere karşı doğayı ve yaşamı savunmak için haykırıyoruz. 27 yıldır öfkeliyiz, öfkemiz giderek büyüyor" dedi.

Çernobil nükleer kazasının yıldönümü nedeniyle Taksim'de gün boyu etkinlikler düzenleyen Karadeniz İsyandadır Platformu, Taksim Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyüş yaptı.

Taksim'de bir araya gelen Nükleer karşıtları, "Nükler değil yaşam" pankartı ve "Bir Çernobil daha istemiyoruz", "Nükleerin sızıntısı bitmez", "Çernobili unutma", "Nükleer öldürür, kapitalizm katleder" yazılı dövizler açtı. Galatasaray Meydanı'na yapılan yürüyüşte sık sık "Çernobil'i unutma Nükleerle buluşma", "Nükleer satmak istemiyoruz", "Nükleere inat yaşasın hayat" sloganları atıldı.

Platform adına açıklama yapan Songül Özkan, 26 Nisan'ın akıllar Çernobil Nükleer felaketi olarak kazındığını söyledi. 27 yıl geçmesine rağmen felaketin etkisinin sürdüğünü kaydeden Özkan, "Çernobil'den yayılan plütonyum radyoaktif etkisi 240.000 yıl sürecek" dedi.

Nükleerin ölüm olduğunu ifade eden Özkan, AKP'nin Sinop, Mersin'e, Trakya ve ismi açıklanmayan başkaca yerlere Nükleer Santraller yapmak istediğini söyledi, "izin vermeyeceğiz” diye ekledi. Özkan, "20 yıl içinde yerli Nükleer Santral kurabilecek seviyeye gelme hedefi koyan hükümet, nükleer enerji üniversitesi kurmak için de kolları sıvıyor" diye belirtti.

'27 YILDIR ÖFKELİYİZ, ÖFKEMİZ GİDEREK BÜYÜYOR'
 
Özkan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: "'Nükleerci Başbakan, kendi gibi yaşam katliamcısı nükleerci mühendisler yetiştirmek istiyor. Devletin bu yeni stratejileri yeni katliamların habercisidir. Bugün burada yaşamımızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, tüm canlıları yüzyıllar boyunca radyasyon belasına mahkum etmiş olan Çernobil katliamının 27. yılında HES'lere termik ve nükleer santrallere karşı doğayı ve yaşamı savunmak için haykırıyoruz. 27 yıldır öfkeliyiz, öfkemiz giderek büyüyor, şirketler ve taşeron siyasetçileri yaşamlarımızdan ellerini çekinceye kadar isyandayız!"