(1) Riha’da mevsimlik dram başladı!

Sayıları 450 binin üzerinde olduğu varsayılan Riha (Urfa) ve ilçelerindeki mevsimlik tarım işçilerinin 8 aylık göç yolculuğu başladı. Riha merkez ve Kaniya Xezalan (Akçakale) ile Harran ilçesinden göç etmek zorunda kalan yoksul aileler, Eyyubiye Mahallesi’ndeki Eyüp Peygamber Makamı’nın arkasındaki boş arazide toplanıp, dolmuş ve kamyon kasalarına binerek yola çıkıyor. Çocuklarını da yanlarına alan aileler, Yozgat, Konya, Ankara başta olmak üzere birçok kente dağılıyor.

Toprağı dağıtmıyorlar

Mevsimlik işçilere devletin tarım reformu adı altında verdiği arazilerini alamayan Kaniya Xezalan’ın Sevimli Köyünde yaşayan 150 aile de göç yolunda. 2005 yılında başlayıp 2009’da tamamlanan tarım reformu kapsamında arazi dağıtımı sonucu her ailenin kaç dönüm tarla alacağı belli olmasına ve sadece tapuların tahsis edilmesi kalmasına rağmen, köylüler topraklarına kavuşamıyor. HDP Riha Milletvekili İbrahim Ayhan’a Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in verdiği cevap ise, köylüleri daha da öfkelendirdi. Bakan Eker, Ayhan’ın soru önergesini cevaplarken, “Sosyal olaylar yaşanabileceği” gerekçesi ile toprakların dağıtılmadığını belirtmişti.

Aç kalmamak için

Eyyubiye’deki boş arazide yakınlarını da bindikleri dolmuşa alan Sevimli köyü sakinleri, Osmaniye, Ankara, Yozgat ve Konya’ya doğru yola çıktı. Arapça konuşan Feride Çiftçi, gittikleri yaşamın zor olduğunu, ancak aç kalmamak için gitmek zorunda olduklarını söyledi. Çiftçi, “Toprağımız var ama başkasının toprağına çalışmaya gidiyoruz. Bir tek bizi İbrahim Ayhan savunuyor. Gerisi hepsi zenginlerin, ağaların isteğini yapıyor” dedi.

Herkese işleyen yasaların kendilerine uygulanmadığını belirten Halil Dağ ise, “Toprağımız olsaydı tabii ki gitmeyecektik. Kendi toprağımızı işleyecektik. Gidip millete ırgatlık yapmayacaktık” diye konuştu.

Bir dram yaşanıyor

Mevsimlik tarım işçisi olan Sevimli köylülerini uğurlamaya gelen Riha MAZLUMDER Şube Başkanı Meral Dervişoğlu, vicdanlara seslenmek üzere alana geldiğini söyledi. Mevsimlik tarım işçiliğinin bir kader olmadığını söyleyen Dervişoğlu, “Kürdistan’dan diğer kentlere bir dram yaşanıyor. İnsanlarımız sistemsel sorunlar nedeni ile göç ediyor. Bu dram mutlaka durdurulmalı ve bu insanların bulunduğu alanlarda yaşayabilme olanağı yaratılmalıdır” dedi.
 
Mevsimlik cinayet!
 
Her yıl olduğu gibi bu yıl da mevsimlik tarım işçileri yollarda ketlediliyor. Aksaray’da Riha’dan Eskişehir’e işçi taşıyan minibüsün park halindeki minibüse arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi öldü, aralarında çocukların da bulunduğu 19 kişi de yaralandı. Kazada eşi Ali Ataş’ı kaybeden Ayşe Ataş, uzun süre eşinin cesedi başından ayrılmadı.