(17) “Mesele Beyaz Önlükse Çıkartırız”

29 Ekim 2014 günü 9 Eylül Üniversitesi Acil Servisinde bir asistan doktorun darp edilip, silahla tehdit edilmesi ülke çapında büyük tepki yarattı. İzmir’deki meslektaşlarına destek vermek ve sağlıkta yaşanan şiddete dur demek üzere Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan acil tıp asistan hekimleri beyaz önlüklerini çıkartarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

4 Kasım 2014 günü 12.30’da hastanenin acil servisi önünde toplanan hekimler ve sağlık çalışanları "Sağlıkta şiddete son" yazılı pankartı açtılar.

Basın açıklamasında konuşma yapan hastanenin acil servis doktorlarından, temsilcimiz Dr. Aytekin Sağlam, “Asıl önemli olan sağlık çalışanlarına şiddet fikrinin ve eğiliminin buna zemin hazırlayan nedenlerin ortadan kaldırılması gereklidir" dedi. Dr. Sağlam, doktor önlüğü ile hedef haline geldiklerini vurgulayarak, "Beyaz önlüğümüz ve doktor kimliğimiz bir saldırı sembolü haline gelmiştir. Bu konuda başta Sağlık Bakanlığı ve idarecileri sağlık personelinin can güvenliğini sağlaması için göreve davet ediyoruz. 9 Eylül Üniversitesi Acil Servisi’ndeki doktorlar önlüksüz çalışmalarını destekleyerek bizlerde önlüklerimizi çıkartarak sivil olarak çalışacağız" diye konuştu.

Basın açıklamasına katılan Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ozan Toraman ise, doktorların başlarına gelen kötü olaylarla haber olmak istemediklerini belirterek, "Hükümetin sağlık sistemi ile ilgili olarak anlattıkları yalandır. 70 milyonluk bir ülkede 90 milyon acilden muayene olamaz. Eğitim Araştırma Hastanelerinin birçoğu devlet hastanesinden bozmadır. Altyapıları ve eğitim niteliği yetersizdir. Bu gerçeğin üzerine gidilmeden açılan aciller sağlık sisteminin süründürülmesinin dayanağı haline gelmiştir. Bir sağlık sistemi acillerin üzerine yüklenemez" diye konuştu.