Davutpaşa'da katledilenler anıldı

Davutpaşa Katliamı'nda yaşamını yitiren işçiler, katliamın yıldönümü vesilesiyle patlamanın olduğu yerde anıldılar. Davutpaşa'da ve farklı iş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenlerin aileleri tarafından oluşturulan Adalet Arayan İşçi Aileleri, düzenledikleri yürüyüş ve anma ile Davutpaşa Katliamı’nı unutturmayacaklarını, yargılanmayan ve yok denecek kadar az ceza alan sorumlulardan hesap sormaya devam edeceklerini açıkladılar.

Davutpaşa Katliamı'nda yaşamını yitiren işçiler, katliamın yıldönümü vesilesiyle patlamanın olduğu yerde anıldılar. Davutpaşa'da ve farklı iş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenlerin aileleri tarafından oluşturulan Adalet Arayan İşçi Aileleri, düzenledikleri yürüyüş ve anma ile Davutpaşa Katliamı’nı unutturmayacaklarını, yargılanmayan ve yok denecek kadar az ceza alan sorumlulardan hesap sormaya devam edeceklerini açıkladılar.

Geçen 7 yılda neler yaşandığını anlatarak açıklamaya devam eden Güleç, patlamadan hemen sonra, Cumhuriyet Savcılığı tarafından görevlendirilen bilirkişi heyetinin 3 ayda raporunu düzenlediğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve BEDAŞ'ı sorumlu tuttuğunu ifade etti. Güleç, sorumlular hakkında ceza davasının açılması için, hayatını kaybedenlerin aileleri olarak tam 35 hafta boyunca, her pazar günü Taksim Meydanı’nda bir araya gelerek adalet istediklerini vurguladı.

Güleç, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na heyet olarak gittiklerini, iddianamenin düzenlenip ceza davasının açılmasının ise 2 yılı bulduğunu belirtti.

Güleç, Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın sanık sandalyesine oturmasının çeşitli idari engellerin aşılması ile ancak 4 yıl sonra mümkün olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yargılanmasına ise Danıştay'ın izin vermediğini, bu durum için AİHM’e başvuruda bulunulduğunu açıkladı. Sanık olarak çağrıldığı ilk duruşmaya iştirak etmeyen Zeytinburnu Belediye Başkanı'nın, sağlık nedeniyle mazeretli olduğunu iddia ettiği saatlerde Dolmabahçe Sarayı’nı gezmekte olduğunun habere de yansıdığını ifade etti. Güleç, 15. duruşmada yeni rapor beklerken bilirkişi heyetinin çekilmesi ile karşılaştıklarını belirtti.

7 yıl içerisindeki adalet arayışlarında daha birçok engeli yaşadıklarını fakat davalarından vazgeçmediklerini vurgulayan Güleç, çabaları sonucunda patlamadan 6,5 yıl sonra 14 Temmuz 2014'te Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını verdiğini belirtti. Mahkeme kararıyla, Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal ve Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin’e taksirle ölüme neden olmak suçundan 9’ar yıl hapis cezası verildiğini hatırlattı. Güleç’in anlattığına göre, ceza iyi halleri nedeniyle 7 yıl 6 aya indirildi. Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ve Servet Kırna 5’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 4 yıl 2 ay hapis cezasına indirildi. Mahkeme hapis cezasını da günlüğü 20 TL’den toplam 30 bin 400 TL para cezasına çevirdi. İki sanığın bu cezayı 24 eşit taksitte ödemesi karara bağlandı. Halen görevine devam eden İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası iyi hal nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirildi. Mahkeme bu cezayı 18 bin 200 TL para cezasına çevirdi. Bina sahipleri Resul Koçyiğit ve Remzi Koçyiğit kardeşlere 6 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme bu cezayı iyi hal nedeniyle 5 yıla indirdi.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve atölye çalışanlarından Hasan Altay beraat etti.

Güleç, bu süreç zarfında yaşanan Ostim-İvedik, Van-Bayram Otel, Esenyurt ve Soma gibi katliamları hatırlatarak, adalet arayışlarını başka Davutpaşalar olmaması ve başka acıların yaşanmaması için sürdüreceklerini, her ayın ilk pazar günü saat 13.00'te Taksim Galatasaray Lisesi önünde olmaya devam edeceklerini dile getirerek açıklamayı sonlandırdı.

Ailelerin, yakınları için getirdikleri karanfilleri patlamanın yaşandığı yere bırakması ile eylem sonlandırıldı.