TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.
Komisyonda, İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı'ndaki bazı maddelerde değişiklik yapıldı, yeni maddeler eklend.
Komisyondan geçen tasarıya göre; işverene teknik rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri yazılı olarak işverene bildirecek.
BİLDİRİM YAPMAYAN ASKIYA ALINACAK
İşverene bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri hayati tehlike arz etmesine rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, bu durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilecek. Bildirim yapmadığı tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi, 3 ay tekrarında ise 6 ay süreyle askıya alınacak.
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, Çalışma Bakanlığı'na yaptığı bildirimden dolayı işveren tarafından işine son verilemeyecek. Aksi takdirde işveren hakkında bir yıllık sözleşme ücret tutarından az olmamak üzere tazminat ödeyecek.
Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve kamudan ihale ile alınan işlerde; teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin arttırılması, üretim metotlarında yenilik gibi bir kısım unsurlar sağlanmadan, üretim yapılması durumunda iş durdurulacak. İş yerlerinde işin durdurulması kararı, kolluk kuvvetleri tarafından uygulanacak.
İş cinayeti meydana gelen maden işyerlerinde, kusuru yargı kararıyla tespit edilen işveren, iki yıla kadar kamu ihalelerinden yasaklanacak. İş cinayeti ve meslek hastalığına ilişkin yaptırımlar, doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak.
EĞİTİM VERMEYEN İŞYERLERİNE DÜŞÜK CEZA
Tasarı ile birlikte, işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi vermeyen işverene, her aykırılık için ayrı ayrı çalışan başına sadece 500 lira; işin durdurulması nedeniyle işsiz kalanlara ücretlerini ödeme veya başka iş verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene ise ihlale uğrayan her çalışan için aykırılığın devam ettiği her ay için sadece 1000 lira para ceza kesilecek.
Çalışanlarına standartlara uygun ve CE işaretli kişisel koruyucu donanım temin etmeyen işverenlere çalışan başına 500 lira, yer altı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmayan işverenlere çalışan başına 500 lira para cezası verilecek.
Para cezaları çalışan sayısı ile iş yerinin tehlike sınıfına göre yüzde 100'e kadar artırılacak. İşin durdurulması halinde, durdurmaya sebep olan fiilden dolayı idari para cezası uygulanmayacak.
Madenlerde bulunulan yer ve giriş çıkış takip sistemini kurma yükümlülüğü 2016 yılının başında yürürlüğe girecek.
Ermenek'te meydana gelen maden katliamında, sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle brüt asgari ücretin iki katı tutarında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeme yapılacak. Bu ödemelerde vergi kesintisi yapılmayacak.
Aynı mevkide faaliyette bulunan ve bu kanunun yayımı tarihinden önce İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında "işin durdurulması" kararı gereği kapalı olan maden işyerlerinde çalışan ve sigortalıların ödenmeyen net ücretleri, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemle sınırlı olmak ve 3 ayı geçmemek üzere fondan aylık olarak ödenecek. Bu ödemeler işverenden yasal faiziyle tahsil edilecek.
MADENLERDE 37,5 SAATTEN FAZLA ÇALIŞMA YASAK
Çalışma süresinden sayılan haller dahil, yeraltında çalışan maden işlerine haftalık 37,5 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100'den az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenecek.
Çalışma süresinden sayılan haller dahil, yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok 7,5 saat, haftalık çalışma süresi ise en çok 37,5 saat olacak. Sanayiden sayılmayan işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde, Ermenek'te 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen maden katliamlar arasındaki diğer maden iş cinayetlerinde hayatını kaybeden sigortalı ve hak sahiplerine aynı imkanlar sağlanacak.