İstanbul Sanayi Odasının 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2014 araştırmasının sonuçları açıklandı. İşçilerinin saat ücretlerine 1 lira dahi zam yapmaya yanaşmayan otomotiv firmaları zirvedeki yerini korudu.
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu 2014 yılında da Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) oldu. İkinci ve üçüncülüğü ise direnişin yaşandığı otomotiv firmaları paylaştı. Önceki yıl olduğu gibi 37.5 milyar lira üretimden satışlar ile yine birinci olan TÜPRAŞ’ı, Ford Otosan 10.5 milyar lira üretimden satışlar ile takip etti. Önceki yılın dördüncüsü Oyak Renault 8.8 milyar lira üretimden satışlar ile üçüncülüğe yükseldi.
TOFAŞ’IN SATIŞI 6 MİLYARA DAYANDI
Sıralamada dördüncü sırayı, önceki yılın beşincisi Arçelik 8.5 milyar liralık üretimden satışlar ile alırken, önceki yılın üçüncüsü Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) 6.7 milyar lira ile beşinciliğe geriledi ve ilk 10’a giren tek kamu kuruluşu oldu.
Bu kuruluşları, 6.4 milyar lira üretimden satışlar ile İçdaş Çelik, 6.2 milyar lira üretimden satışlar ile İskenderun Demir Çelik, 6.1 milyar lira üretimden satışlar ile Ereğli Demir Çelik, 6.0 milyar lira üretimden satışlar ile TOFAŞ ve 5.7 milyar lira üretimden satışlar ile Aygaz izledi.
52 YENİ FİRMA
Araştırma sonuçlarına göre, İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine 2014 yılında 52 yeni firma girdi. Bu yeni firmalardan 40 tanesinin geçen yıl “İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sıralamasında yer aldığı dikkat çekti.
Diğer 12 firma ise 2014’te İSO 1000 dışından ilk 500 sıralamasına doğrudan giren şirketler oldu.
İLK 10’DA 5 KOÇ ŞİRKETİ
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu sıralamasının ilk beşinde TÜPRAŞ, Ford ve Arçelik ile 3 ve bunlara ek olarak TOFAŞ ve Aygaz ile ilk 10’da da 5 Koç Grubu şirketi yer almış oldu.