(3) Dinamitle gözünü kaybeden işçi için şirketi ‘Kuyuya düştü’ dedi

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, krom madenin 12 metre altında patlayan dinamit sonucu 1 kişi gözünü kaybetti. Şirket yetkilileri de hastanede dinamit patlatırken değil kuyuya düştüğünü söyledi.

Tecrübesiz İşçi 12 Metre Yerin Altına Gönderildi

Kazada bir ay önce işe başlayan 23 yaşındaki Halil Topal yüzünden ağır yaralandı. Yaralı işçinin amcası, patlamaya iş tecrübesi olmayan yeğeni Halil Topal’ın neden olduğunu söyledi. Topal’ın maden ocağında bir ay önce iş başı yaptığını anlatan amcası, yeğeninin yüzeyde çalışması gerekirken eline dinamit verilip yerin 12 metre altına gönderildiğini ve patlatma yapması istendiğini öne sürdü. Yaşanan patlamanın sonucunda gözünün birini kaybeden Topal’ın sağ bacağı kırıldı, diğer gözünde ise yüzde 80 oranında hasar oluştu.

Açıklama yapan yaralı işçinin amcası, maden ocağındaki patlamanın ihmal sonucu yaşandığı çalışması gerekçesini savundu. Çalışma esnasında dinamitin yeğenin elinde patladığını belirten amca Topal, ocakta gerekli denetimlerin yapılmadığını iddia etti.

“Yeğenime de Tembihte Bulunmuşlar”

Kazayla ilgili bilgi veren Memiş Topal, şunları söyledi: “Yeğenim Afşin Topaktaş köyünde krom maden ocağında bir ay önce işe girmiş. Yüzeyde çalışması gerekirken çocuğu dinamit patlatmak için görevi olmadığı halde yerin 12 metre altındaki ocağa indiriyorlar. Ocakta dinamit patlattırılıyor. Şirket yetkilileri de hastanede bize kuyuya düştüğünü söylediler, yeğenime de tembihte bulunmuşlar. Çocuğun yüzünde yanık var, gözünün birini kaybetmiş, birinde yüzde 80 kaybetme riski var deniyor. Madende denetimler yetersiz, kim çalıştırıyor, kimse bilmiyor.”

10 Saatlik Süre Geçmesine Rağmen Sevk Edilecek Hastane Bulunamadı

Yaşanan patlamanın ardından yeğeninin Afşin’den Kahramanmaraş’a sevk edildiğini, şehir hastanesiyle tıp fakültesi arasında mekik dokuduklarını sevk edilmenin geciktiğini anlatan Topal, yeğenin 3 saat sedye üzerinde dolaştırıldığını belirtti. Olayın ardından 10 saatlik bir süre geçmesine rağmen yeğenini sevk edebilecekleri bir hastane bulunamadığını vurgulayan Topal, şunları kaydetti: “Hiçbir hastane kabul etmiyor, fakülteye gittik, 3 saat sedye üzerinde dolaştırıldı. Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne getirdik, yoğun bakımda, sevk edilecek yer aranıyor. Ya Ankara, ya İstanbul’a sevk edilecek ama sahip çıkan yok. Çocuk 9-10 saattir sevk olmayı bekliyor, belki erken müdahale edilse gözlerinin kurtulma ihtimali vardı. Gittikçe riske giriyor. Her yeri aradık ama hiçbir gelişme yok.”