İstanbul Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatında, asansörün yere çakılması sonucu 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin üzerinden tam bir yıl geçti, ancak yargı süreci umut vermiyor. BirGün’e konuşan işçi aileleri, beş duruşması görülen davadan adalet çıkacağına inanmadıklarını dile getirirken, avukatlar da asıl sorumluların yargı önüne bile çıkarılmadığına dikkat çekti.
‘ADALETİNE İNANMIYORUM'
İş cinayetinde oğlu Hıdır Ali Genç’i kaybeden Mustafa Genç, Türkiye’deki adalet sisteminden hiçbir beklentisinin olmadığını, bunu bilmesine rağmen mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini belirtti. Her şeyin herkesin gözü önünde yaşandığını söyleyen Genç, “Buna rağmen bir sonuç alamıyoruz, bu yüzden bu ülkenin adaletine inanmıyorum ben. Hâkimi, savcısı, hepsi onlardan yana. Bize destek olan yok. Halbuki ben hayatını kaybeden tüm işçileri kendi evladım olarak gördüm” dedi. Bazı işçi ailelerinin kan parası karşılığında Torunlar İnşaat ile anlaşmayı tercih ettiğini hatırlatan Genç, “Ben anlaşmadım, anlaşmayacağım, davamdan asla vazgeçmeyeceğim” diye konuştu.
‘KAZANAN HEP SERMAYE'
Gökdelen inşaatında abisi İsmail Sarıtaş’ı kaybeden Ferit Sarıtaş da yargı sürecinde yaşanan adaletsizliklerin acılarını daha da artırdığını söyledi. Yargılama sonucunda olumlu bir karar çıkacağına dair bir umutlarının kalmadığını belirten Sarıtaş, şunları kaydetti: “Mahkeme heyeti sık sık değişiyor. Bu katliama sebep olanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yedirmeyiz’ dediği adamlar. Mahkemede bize söz hakkı dahi verilmezken sanıklar duruşmaya bile gelmiyor. Ölen öldüğüyle kalıyor ve galip gelen hep sermaye oluyor. Soma, Ermenek, Gezi davaları gibi örnekler de hep inancımızı kırıyor.”
Davanın kamuoyunda yeterince ilgi görmediğini, bu durumun kendilerini üzdüğünü ifade eden Sarıtaş, “Maalesef halkımız unutkan olduğu için kamuoyu yaratamıyoruz” dedi.
***
DAVADA TUTUKLU SANIK KALMADI
Davayı Çağdaş Hukukçular Derneği adına takip eden Avukat Güray Dağ, davada tutuklu sanık kalmamasının kamuoyunun vicdanını yaralayan bir durum olduğunu belirtti. Torunlar GYO’nun AKP dönemi ile birlikte yükselişe geçtiğine dikkat çeken Dağ, AKP-Torunlar ilişkisinin yargılamada ele alınması gerektiğini ifade etti. Dağ, şunları söyledi: “Kaza denen şey öngörülemez, ancak bu olay öngörülebilirdi. Biz bu nedenle bu olayda bir kaza değil, doğrudan kasıt görüyoruz. Başta savcı bile iş güvenliği önlemleri alınmadığı için Torunlar İnşaat’ı suçlu bulurken, yargının önüne şirket sahiplerinden birinin çıkarılmaması düşündürücü. Ayrıca biz devlet yetkililerinin de bu cinayette sorumluluğunun bulunduğunu düşünüyoruz. Bu konuda suç duyurusunda bulunduk, ancak kabul edilmedi.” Dağ, duruşmalarda mahkeme salonunun boş olduğunu, kamuoyu desteğinin acılı ailelere büyük moral olacağını da dile getirdi.
***
NE OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatipten sınıf arkadaşı Aziz Torun’a ait Torunlar GYO tarafından yaptırılan Torun Center inşaatında, 6 Eylül 2014’te, işçileri taşıyan asansör 32’nci kattan zemine çakıldı. Asansörde bulunan 10 işçi yaşamını yitirdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Torunlar GYO, Geda Majör asansör firması ve NCA iş güvenliği firmasında çalışan 25 kişi hakkında 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın 24 Aralık’ta görülen ilk duruşmasında bir, 20 Şubat’ta görülen üçüncü duruşmasında ise üç tutuklu sanığın tahliye edilmesiyle, dosyada tutuklu sanık kalmadı. Davanın altıncı duruşması, 16 Ekim’de görülecek.