TTB Hamzaoğlu'nu haklı buldu

Türk Tabipleri Birliği Etik Kurulu, Dilovası'ndaki kirliliğe ilişkin yaptığı araştırmaları nedeniyle hakkında dava açılan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun "yapması gerekeni yaptığına" karar verdi. 

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Onur Hamzaoğlu, Dilovası'ndaki kanser vakalarına, anne sütündeki ve bebek kakasındaki ağır metallere ilişkin araştırmalarını kamuoyuyla paylaştığı için mesleki etik açısından haklı bulundu. 

Kocaeli Üniversitesi Etik Kurulu, Prof. Hamzaoğlu'na önce 'kınama' cezası vermiş, bunu da 'iyi hal'den 'uyarı'ya çevirmişti. Bunun üzerine Prof. Hamzaoğlu, Türk Tabipler Birliği'ne (TTB) başvurarak meselenin meslek etiği açısından incelenmesini istemişti. TTB Merkez Konsey de, Prof. İoanna Kuçuradi, Prof. Betül Çotuksöken ve Prof. Harun Tepe'yi görevlendirerek meselenin etik ve akademik özgürlük açısından incelemesini istedi. 

Üç profesörün hazırladığı rapor TTB Merkez Konseyi'ne ulaştı. Raporda, "Bu nitelikteki bulguları Prof. Onur Hamzaoğlu'nun 'ilgililerle' -ve bu ilgililer sadece önlem alacak kişiler değil, aynı zamanda o bölgede yaşayan insanlardır- paylaşması bir suç değil, görevi halk sağlığının korunmasında katkıda bulunmak olan bir bilim insanının yapması gerekendir" denildi. 

Kocaeli Üniversitesi Etik Kurulu'nun verdiği cezanın çok önceden sızdırılması da eleştirilen raporda, Prof. Onur Hamzaoğlu'nun bu bilgileri paylaşmaması halinde görevini yerine getirmemiş olacağı, Van Depremi'nin gerisinde de böyle bir uyarı yokluğunun bulunduğu hatırlatıldı. 

Prof. Hamzaoğlu, Dilovası'nda kanser vakalarının dünya ve Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu ve 1995-2004 yılları arasındaki ölümlerin yüzde 32'sinin kanserden kaynaklandığını ortaya koymuştu. Hamzaoğlu, bu bilgileri açıkladığı için yalancılık ve şarlatanlıkla suçlanmıştı.