Havuç toplamak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Hatay'a gelen mevsimlik tarım işçileri, soğuk hava ve yağmura karşın ailelerinin geçimini sağlamak için çamurlu tarlalarda çalışıyor.
Sene büyük çoğunluğunu hanelerinden uzakta çadırda kalarak sürdüren, Karadeniz'de fındık, Çukurova'da pamuk ve İç Anadolu'daki bir takım şehirlerde soğan toplayan tarım işçileri, bu aylarda ise havuç toplamak için Amik Ovası'na geliyor.
Hatay'ın Kırıkhan kazasında tarla kenarlarında kurulan çadırlarda kalan, aralarında savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kendi olanaklarıyla kiraladıkları hanelerde kalan Suriyelilerin de bulunduğu işçiler, çamurlu tarlada, zorluk içerisinde havuç toplayarak geçimini sağlamaya çaba ediyor.
Mevsimlik işçilerden Hüseyin Karakan (23), ANADOLU AJANSI muhabirine yaptığı izahta, 7 yaşından bu yana tarlada çalıştığını, başka bir iş yapmadığını söyledi.
"Evde kalma gibi bir lüksümüz yok"
Erdal Keskinbıçak da çalışmak zorunda olduğunu, fakirlik hasebiyle mevsimlik işçilik yaptığını ifade etti.
Tarlaya sabah gün doğmadan gelerek havuç toplamaya başladıklarını anlatan Keskinbıçak, ''Ekmek parası için çalışmamız gerekiyor. Evde kalma gibi bir lüksümüz yok. Burada çalışmak çok zor. Çadırda kalıyoruz,orası da çok sıhhatli değil" diye konuştu.
"Allah Türkiye'den razı olsun"
Suriye'nin Halep şehrinden bir sene önce gelen Hassan El Ahmet de 11 kişilik ailesinin geçimini sağlamak için bu işte çalıştığını, ailesine bakmak zorunda olduğunu aktararak, ''Ülkemizde savaş ve bombardıman olduğu için kaçmak zorunda kaldık, orada çalışacak vaziyet kalmadı, zorunlu olarak Türkiye'ye geldik. Suriye'de de tarımla uğraşıyordum. Burada da günübirlik işlere gittikçe haneme ekmek götürüyorum. Allah Türkiye'den razı olsun"sözlerine yer verdi.