Torun Center katliamı davasında bilirkişi heyeti katliamın sorumlularını 'belirleyemedi'

Mecidiyeköy'deki Torun Center inşaatında 6 Eylül 2014'te 10 işçinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada, bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, olayın 'öngörülebilir nitelikte bir iş kazası' olduğu belirtilirken, kazanın meydana gelmesindeki asıl nedene sebebiyet veren kişi veya kişilerin tespit edilemediği ifade edildi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 25 tutuksuz sanıktan 13'ü ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Bülent Dalkıran, olaya ilişkin bilirkişi raporunun ulaştığını bildirdi. Şikayetçi avukatlarından Yıldız İmrek, bilirkişi raporunu inceleyemedikleri gerekçesiyle süre talebinde bulundu.

Avukat İmrek, sanık Murat Aytimur’un yurtdışına çıkış yasağına rağmen yurtdışında olduğunu tespit ettiklerini belirterek tutuklanmasını talep etti. Bu sırada sanık avukatlarından Hasan Girit’in “Sınırdan sızmışlardır” sözü üzerine, ölen İsmail Sarıtaş’ın kardeşi Ferit Sarıtaş sesini yükselterek tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı da Sarıtaş’ı salondan çıkardı. Bunun üzerine şikayetçi avukatları, Mahkeme Başkanı Bülent Dalkıran’a “adil yargılamaya gölge düşürecek şekilde usule aykırı hareket ettiği” gerekçesiyle müvekkillerinin yeniden salona alınmasını talep ettiler. Ancak mahkeme başkanı, bu talebi reddetti. Mahkeme heyeti duruşmayı, tarafların bilirkişi raporuna karşı diyeceklerini hazırlamaları için erteledi.

"ASLİ KUSURLU TESPİTİ YAPILAMADI"

DHA'dan Özden Atik ve Ümit Türk'ün haberine göre, iki makine mühendisi, bir elektrik-elektronik mühendisi, iki iş güvenliği uzmanı ve bir ceza muhakemesi uzmanından oluşan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 102 sayfalık raporda, 'olayın iş kazası olduğu ve önlenebilir nitelikte bir kaza olduğu' ifade edildi.

Raporda, 'olayın meydana geldiği asansör kabinin katlarda durmasını sağlayan sensör ile herhangi bir tehlike esnasında kabinin durmasını sağlayan elektro-mekanik ‘limit switch’lerin (emniyet anahtarı) görev yapmalarını engellemek amacıyla sisteme müdahale eden kişi veya kişilerin kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu olduğu' belirtildi. Ancak, 'bilirkişi raporunda kazanın meydana gelmesine neden olan kişi veya kişilerin tespit edilememesinden dolayı asli kusurlu tespitininin de yapılamadığı' ifade edildi. 

Bilirkişilerin asansörün teknik ve iş güvenliği yönünden yaptıkları değerlendirmede ise 'asansörün sözleşme şartlarında takibinde, bakımında, uygunluğunun değerlendirilmesinde ispata ilişkin kayıtların dosya içerisinde olmamasından dolayı Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç ve Adem Akyıldız’ın tali kusurlu oldukları' belirtildi. 'Kazanın oluşumu ve teknik inceleme neticesinde işin sağlıklı şekliyle yürütülmesinden sorumlu olan sanıklar Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz, Ahmet Said Demir, Mert Çanakçı’nın da tali kusurlu oldukları' anlatıldı.

Böylece raporda 9 sanık tali kusurlu bulunurken, 13 sanık kusursuz bulundu. 3 sanık hakkında ise kusur tespiti yapılamadı. Raporda üç sanık hakkında dava dosyasında, 'sorumluluk alanları anlaşılmadığından kusur yüklenemeyeceği, diğer 13 sanığın ise kazanın oluşumunda kusurlu olmadıkları' ifade edildi.