Etik alanının saygın akademisyenleri Hamzaoğlu olayını değerlendirdi

TTB Merkez Konseyi, yürütmekte olduğu bir araştırmanın verilerini basın yoluyla toplumla paylaştığı gerekçesiyle, bağlı bulunduğu üniversite tarafından hakkında soruşturma başlatılan, ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Dilovası Belediye Başkanı tarafından hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun yaşadığı sürecin, Türkiye’nin etik alanındaki saygın akademisyenlerince değerlendirilmesini istedi.

TTB Merkez Konseyi, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Prof. Dr. Betül Çotuksöken ve Prof. Dr. Harun Tepe’ye, konunun ayrıntılarını içeren bilgileri göndererek, tüm bu gelişmelerin etik açıdan değerlendirilmesini istedi. Kuçuradi, Çotuksöken ve Tepe, TTB’nin talebine ortak değerlendirmelerini içeren bir raporla yanıt verdiler.

Raporda özetle şunlara yer verildi:

“Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun insan sağlığı açısından önemli sorunlar yaratacağını düşündüğü yeni bir sanayi kuruluşunun bölgede kurulmasıyla ilgili haber yapan yerel bir gazete muhabirinin sorularını yanıtlarken, bu araştırmanın sadece o andaki bulgularından söz etmenin, bunun da halk sağlığı alanında çalışan bir bilim insanı olarak bölgedeki halkın sağlığı için geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkmadan önce ilgililerin dikkatini çekme görevini yerine getirmek olduğunun gözden kaçırıldığı anlaşılmaktadır. Van ilimizde yaşanan felaketin ana nedenlerinden birinin, böyle bir dikkat çekme/uyarma eksikliği olduğunu gözden kaçırmamak ve bundan ders almak büyük önem taşımaktadır.”

Devamı için tıklayınız...