Slikozise 50. ölüm: İdris öldü sıra bizde!

Seri cinayete dönüşen Silikozis hastalığı can almaya devam ediyor. 50. ölüm haber Kanîreş’den geldi. İdris Oral hayatını kaybetti. Aynı köyde 50 hasta daha bulunuyor.

Çewlîg’in Kanîreş ilçesine bağlı Taşlıçay köyünden 8 yıl önce İstanbul’a giderek kot taşlama atölyelerinde çalışan 28 yaşındaki İdris Oral 3 yıl önce Silikozis hastalığına yakalandı. 3 yıldır bu hastalıkla uğraşan Oral, önceki gün hayatını kaybetti. Oral, Taşlıçay’da Silikozis hastalığından ölen 7. kişi olurken, aynı köyde yaklaşık 50 Silikosiz hastası da bulunuyor. 50 hastadan Seredin Yörük, “Bizler de yarın İdris Oral gibi öleceğiz, bunu biliyoruz” dedi.

‘Sıra bekliyoruz...’

Bu ülkede iş cinayetleri kesintisiz devam ediyor. Çewlîg’in (Bingöl) Kanîreş (Karlıova) ilçesine bağlı Taşlıçay köyünden 8 yıl önce İstanbul’a giderek kot taşlama atölyelerinde çalışan 28 yaşındaki İdris Oral, yakalandığı Silikozis hastalığı sonucu yaşamını yitirdi.

İdris Oral, yaklaşık 50 Silikosiz hastasının bulunduğu Taşlıçay köyünde bu hastalıktan yaşamını yitiren yedinci kişi oldu. Oral, 3 yıl önce ölümcül Silikosiz hastalığına yakalandı. İstanbul Süreyya Paşa Meslek Hastanesi’nde 2 ay tedavi gördükten sonra memleketi olan Çewlîg’in Taşlıçay köyüne gelen Oral, bir süre sonra tekrar rahatsızlandığı için Erzurum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Doktorların “bu hastalığın tedavisi yok” dediği İdris Oral’ı yakınları tekrar köyüne geri getirdi. Durumu yeniden kötüleşen Oral bu kez Bingöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaklaşık 40 gündür burada tedavi gören Oral, önceki gün öğle saatlerinde hayatını kaybetti. İdris Oral’ın cenazesini diğer Silikozis hastası olan arkadaşları ve yakınları tarafından defnedildi.
 
Her gün ölümü bekliyorlar

Kanîreş ilçe genelinde bulunan 150 Silikosiz hastasından 50’sinin Taşlıçay köyünde oturuyor. Taşlıçay köyünde oturan Silikosiz hastaları adına konuşan Seredin Yörük, arkadaşları İdris Oral’ın köyde ölen 7’nci Silikosiz hastası olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bizler de yarın İdris Oral gibi öleceğiz. Bunun bilincindeyiz. Bizler her gün ölümü bekliyoruz. İdris Oral köyümüzde ölen 7’nci arkadaşımız. İdamı bekleyen mahkum gibiyiz. Her an bir diğer arkadaşımız daha ölebilir. Yıllar önce devletimizin göz yumduğu bu kot atölyelerinde ekmek parası için çalışmaya başladık. Bu atölyelerde nasıl bir tehlike var olduğunu nerden bilebilirdik ki... İlçesinde toplam 150’ye yakın slikozis hastası bulunmaktadır. Şu anda ilçe merkezi ve Taşlıçay köyünde 4 hasta daha yatalak durumda”.