Ev işçilerinin kazanımı

Brezilya'da "yemek pişirmek, temizlik ve bakıcılık yapmak bir iştir" diyenlerin hakları anayasal güvenceye alındı
 
Ev işçilerinin hakları Brezilya’da da anayasal güvence altında

Brezilya’da ev işçilerine diğer işkollarında çalışanlarla eşit hakları güvence altına alan anayasa değişikliği 2 Nisan’da yürürlüğe girdi. Birçok ülkenin ev işçilerini koruyan kuralları kabul etmesi ev işçilerine ilişkin ILO (Uluslararası İşçi Örgütü) Konvansiyonu’nun etkisinin büyüdüğünü gösteriyor.

Mart ayın sonunda Brezilya Senatosu’nda oybirliğiyle kabul edilen anayasa değişikliği, ev işçilerine, aralarında fazla mesai ücreti, günde en fazla 8 ve haftada en fazla 44 saat çalışma hakkı da bulunan 16 yeni hak tanıyor.

Brezilya’daki ev işçileri sendikası uzun yıllardan bu yana hukuksal düzenlemeler için baskı yapıyordu. Bu anayasa değişikliği, ILO’nun 2011 Haziranı’nda kabul ettiği ev işçileri için insanî çalışma şartlarıyla ilgili 189 sayılı ILO Konvansiyonu’nu ve 201 sayılı Tavsiye Kararı‘nın ardından çeşitli ülkelerdeki yasal değişiklikler halkasının son örneğini teşkil ediyor.

ILO karardan memnun
 
2009 yılında Lübnan'da hakları için gösteri yapan kadınların taşıdığı pankartta, "Yemek pişirmek, temizlik ve bakıcılık yapmak bir iştir" yazıyor.

ILO’nun İş Koşulları ve Eşitlik Bölümü Müdürü Manuela Tomei, alt meclisin ardından Mart ayının sonunda Brezilya Senatosu’nun da değişikliği oybirliğiyle kabul etmesini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Tomei, “Bu yasanın kabul edilmesiyle, 1998’de başlayan ev işinin ve -çoğunluğu siyah kadın olan- ev işçilerinin onuru ve değerinin tanınması süreci birleştirildiğinde, Anayasa bu işçiler için önemli işçi güvenceleri getirmiştir. Bugün Senato’nun kararı, toplumun en zengin ve ‘beyaz” tabakasıyla en yoksul ve ‘koyu renkli’ tabakası arasındaki tarihî uçurumun kapatılması için yeni bir adımdır” şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar 4 ülke 189 sayılı ILO Konvansiyonu’nu imzaladı. Bunlar Uruguay, Filipinler, Mauritius ve İtalya. Güney Afrika, Kosta Rika ve Almanya ise imzalamak üzere hazırlık sürecini başlattı.