Sağlıkta dönüşüm uygulamaları sonrası artan hekime şiddet olayları için Sağlık Bakanlığı çözümü basından gizlemekte buldu.
Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelgeyle sağlık emekçilerine yönelik yaşanan şiddet olaylarının basından gizlenmesi talimatı veriyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun'un imzasını taşıyan genelgede sansür kararı şöyle ifade edildi:
“Adli koruma ve inceleme mercilerine intikal eden ve adli vaka niteliği taşıyan dosyalarda travmanın medyada yer alan gündem haberleri dahilinde toplumsal krizlere dönüşmesinin önlenmesi nedenleriyle; basın ve yayın kuruluşlarıyla paylaşılmaması ve gizlilik ilkesinin hastane yönetimi ve çalışan hakları ve güvenliği birimleri tarafından tüm personeli duruyulmasının gereğini önemli rica ederim..”
Sağlık emekçilerinin sendikası SES de genelgeye karşılık yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesi hatırlatılarak SES olarak devlet yetkililerine kapsamlı bir rapor verildiği ifade edildi. Bu rapordaki çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını vurgulayan SES açıklamasında, şunlar ifade edildi: “Ancak ne bakanlık bu konuda bir adım atmış, ne de TBMM Komisyonun raporu doğrultusunda herhangi bir düzenleme yapmamıştır. Bakanlık, yayınladığı genelge'de büyük bir yanılgı içindedir.”
Sağlıkta şiddet için daha önceki süreçlerde acil yardım butonu, özel güvenlik sayısının artırılması gibi 'çözüm' adımları atılmıştı. Fakat esasta sağlıkta dönüşümün dolaysız bir sonucu olan hasta-hekim karşıtlığı yeni cinayetlere ve şiddet olaylarına neden oluyor. Paralı sağlık hizmetleri nedeniyle tedavisi yapılmayan, yarım kalan hasta yakınları tepkisini sağlık emekçilerine gösteriyor.
Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelge ile şiddetin önlenmesi için harakete geçilmezken öte yandan yaşanan şiddet olaylarının duyulmasını ise sansürlenmeye çalışıyor.