“Mültecilerin Sağlık Hakkını Tanıyın”

Mültecilerle Dayanişma Derneği (Mülteci-Der) 63 yaşındaki Afganistan uyruklu mülteci Golafrooz Tajik’in diyaliz tedavisi alamadığı için hayatını kaybetmesi üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’ye sığınan mülteci ve sığınmacıların sağlık hakkına erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
 
Herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamanın anayasa tarafından devlete verilmiş bir görev olduğunun altının çizildiği açıklamada mülteci ve sığınmacıların sağlık giderlerinin karşılanmasının önemine değinildi.
 
“Türkiye’de bireysel sığınma prosedürü içinde olan mülteci ve sığınmacılar genel sağlık sigortası kapsamına girmemektedir.
 
“Sağlık giderlerinin karşılanması için bazı illerde mülki amirlerin inisiyatifi ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları devreye girse de, Türkiye genelinde bir düzenlemenin olmaması nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimlerinde çok ciddi problemler yaşanmaktadır.
 
“Golafrooz Tajik’in de sağlık hakkına erişiminde bu problemler yaşanmış ve bir dizi ‘yapabileceğimiz bir şey yok’, ‘sorumlu biz değiliz’ tavrıyla ortaya çıkan ihmal ve ilgisizlik sonunda yaşamını kaybetmiştir.”
 
Diğer mülteci ve sığınmacıların aynı mağduriyeti yaşamaması için sorumlularının ortaya çıkarılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Mülteci-Der, Tajik’in tedavisinin gerçekleşmemesi halinde hayati riskin varolduğuna dair bilgilerin ve yardım isteğinin kamu kurumlarına iletildiğini ancak bir sonuç alınamadığını da hatırlattı.
 
Mevcut durum

Mülteci-Der’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de 01.10.2013 tarihi itibariyle, “Geçici Koruma Rejimi” altında olan Suriyeli mültecilerden sınır illerinde ve Suriyeli mülteciler için kurulan kampların bulunduğu illerde ikamet eden Suriyeli mültecilerin sağlık giderleri AFAD tarafından karşılanıyor.
 
Bu iller dışında yaşayan Suriyeli mültecilerin sağlık hizmetlerine erişimleri ise kendi imkanları ile mümkün oluyor.
 
İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yürütülen bireysel sığınma prosedüründeki  Afganistan, Irak, İran, Afrika ülkeleri gibi Suriye dışındaki ülkelerden gelmiş olan  sığınmacı ve mültecilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına dair bir düzenleme bulunmuyor ve sağlık hizmetlerine erişimlerinde özellikle 2012 başından beri ciddi sıkıntılar yaşanıyor. (YY)
 
Golafrooz Tajik’In hayatını kaybetmesine neden olan sürece dair Mülteci-Der açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.